Chleb razowy jest obok pszennego jednym z pierwszych polecanych do zrobienia w warunkach domowych. Przyczynia się do tego niewielka ilość składników, nieskomplikowane czynności i dostępność razowej mąki pszennej i żytniej. Gruboziarnistość takiej mąki daje pieczywu ciemny kolor, intensywny smak i bogactwo witamin. Do upieczenia jednego bochenka razowego chleba:
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego,
75 g mąki żytniej razowej,
100 g wody.
Składniki zaczynu dobrze wymieszać w misce i odstawić na 12-24 h w ciepłe miejsce. Najlepiej zrobić to wieczorem, by następnego dnia rano móc przystąpić do kolejnego etapu.
Na drugi dzień dodać:
275 g wody,
500 g mąki żytniej razowej,
1 łyżeczka drożdży suszonych instant,
1 łyżeczka soli.
Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Zagnieść do czasu, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 2-3 godziny. Ciasto jest gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Następnie, w zależności od oczekiwanego kształtu chleba:
– podłużną foremkę (zwaną keksówką) o długości 25 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami (żytnimi lub orkiszowymi). Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę;
– uformować okrągły bochenek i przełożyć do okrągłego koszyka wyłożonego lnianą ściereczką podsypaną mąką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość, po czym przełożyć je delikatnie na blachę oprószoną mąką;
Piekarnik nagrzać do 230 st. C. Wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć do 200 st C i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć i przed pokrojeniem pozwolić mu zupełnie ostygnąć
Prostszym ze względu na czas oczekiwania i jest przepis na razowy chleb na drożdżach, czyli bez zakwasu i dwudniowego etapu wyrabiania ciasta.
Znacie inny przepis na chleb razowy? Podzielcie się nim w komentarzu.