Wykonanie:
dwie zielone i dwie żółte cukinie,
żółta i czerwona papryka,
cebula,
300 g pieczarek,
3 ząbki czosnku,
kostka sera (około 300g),
0,5 litra bulionu warzywnego,
słodka i ostra papryka,
suszona bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa.
-
Krok pierwszy
Jedną paprykę z każdego koloru opłucz, obierz i pokrój w kostki.
-
Krok drugi
Papryki, cebulę i pieczarki pokrój w kostki wielkości kostek cukinii.
-
Krok trzeci
Całość podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, dodając do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3/4 pokrojonego w małe kostki sera. Ostudź.
-
Krok czwarty
Pozostałe cukinie umyj dokładnie pod bieżącą wodą i przekrój wzdłuż na dwie równe części.
-
Krok piąty
Z każdej wydrąż miąższ, a na jego miejsce, wrzuć warzywa z patelni.
-
Krok szósty
Nafaszerowane cukinie posyp pozostałym serem, włóż do naoliwionego naczynia żaroodpornego i zalej je bulionem warzywnym.
-
Krok siódmy
Piecz w temperaturze 200 stopni od 30 do 35 minut.
Znacie inny przepis na cukinię faszerowaną warzywami? Podzielcie się nim z nami.