4-5 kawałków mięsa z kurczaka
2 ziemniaki
2 łyżki masła
sól
pieprz
120 ml pełnego mleka
3-4 plastry jakiegokolwiek żółtego sera
Mięso umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać masło w wysokiej patelni, podsmażyć na nim kurczaka z obu stron na brązowo, po czym dodać obrane, umyte i pokrojone w grube podłużne kawałki ziemniaki. Tak długo je podsmażać z mięsem, aż lekko się zbrązowieją w niektórych miejscach. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem ok. 15 – 20 minut. Następnie dolać mleko, włożyć ser i podgrzewając, doprowadzić do rozpuszczenia się sera, zmieszania z mlecznym wywarem i zgęstnienia.
Podawać z surówką i pieczywem.
Inną propozycją kurczaka w sosie serowym może być danie, powstałe na bazie sosu beszamelowego.
1 podwójna pierś z kurczaka
2- 3 łyżki oleju lub masła
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu drobiowego
sól i świeżo zmielony pieprz
1 mała cebula
1 marchewka
kilka różyczek brokułu
100 g pieczarek
100 g żółtego sera
Pierś pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć, podsmażyć na oleju. Kiedy straci wygląd surowego mięsa, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a po kilku minutach pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę lub plastry marchewkę. Przenieść wszystko do większego garnka, zalać 200 ml wody i doprowadzić pod przykryciem do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować wszystko ok. 15-20 minut. Kiedy mięso jest dobre, wrzucić brokuły. W rondelku rozpuścić masło, podprażyć chwilkę na nim mąkę, zalać mlekiem i bulionem, cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Przełożyć do mięsa, zetrzeć żółty ser i poddusić 5 minut pod przykryciem, często mieszając, aż ser się rozpuści, a w sosie wymieszają się smaki wszystkich składników. Podawać z czosnkowymi grzankami i sałatą winegret.
Znacie inne przepisy na kurczaka z serem? Podzielcie się nimi!