Do przygotowania marynaty do mięsa drobiowego (ok. 2 kg) przeznaczonego do smażenia lub grillowania będzie potrzebne:
80 ml oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki chilli
1 łyżka otartego majeranku
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka startego imbiru
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren gorczycy
kilka goździków
pół łyżeczki mielonego kminku
sól
W misce umieścić olej, zmiażdżony czosnek, paprykę słodka i ostrą, majeranek, kolendrę, kminek i imbir. W moździerzu lub wysokim naczyniu rozkruszyć: pieprz, ziele angielskie, gorczycę i goździki. Dodać do reszty składników, dobrze wszystko ze sobą wymieszać. Można dolać z łyżeczkę octu winnego bądź balsamicznego. Do marynaty włożyć mięso i odstawić na co najmniej kila godzin w chłodne miejsce.
Świetną i prostą zaprawą do drobiowych szaszłyków jest następująca marynata, do której będzie potrzebne:
200 ml sosu sojowego
sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, włożyć mięso oraz warzywa przeznaczone do szaszłyków i marynować je co najmniej 2 godziny.
Marynatę do mięsa wołowego charakteryzuje udział w niej czerwonego wina, korzennych przypraw i odpowiednich warzyw. Do jej wykonania na 1-2 kg mięsa będzie potrzebne:
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 por
2 ząbki czosnku
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
1 listek laurowy
1 gałązka selera lub kilka listków lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka tymianku lub rozmarynu
1,5 l czerwonego wina
2 łyżki oleju
Marchew, cebulę, por i seler naciowy pokroić w drobną kostkę i umieścić w dużej misce. Połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dodać mięso i odstawić je na całą noc do lodówki. Następnie – po wyjęciu mięsa, marynatę zagotowuje się, przecedza się przez sito i używa do podprawiania mięsa w trakcie jego dalszego przyrządzania: smażenia u duszenia.
Znacie inny przepis na marynatę do pieczeni? Podzielcie się nim w komentarzu.