Ponieważ zaś przygotowanie ciasta francuskiego w domu jest niewyobrażalnie pracochłonne, możesz skorzystać z gotowego ciasta, czy to świeżego, czy mrożonego – można kupić je w większości większych sklepów spożywczych, zwłaszcza zaś w sieciówkach.
opakowanie ciasta francuskiego,
szynka lub boczek w cienkich plasterkach,
6 plasterków żółtego sera,
mała cebula,
4 pieczarki,
odrobina oleju
Wykonanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i podziel na 6 prostokątów, które będziesz składać na pół.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Pieczarki i cebule drobno posiekaj i podsmaż do zmięknięcia na małej ilości oleju. Na cieście francuskim układaj żółty ser, szynkę, paseczek podsmażonych pieczarek – a na to parówkę, po czym składaj prostokąty na pół, dłuższy bok starannie sklejając. Możesz sobie to ułatwić, dociskając brzeg widelcem. Przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15-do minut, aż ciasto znacznie zwiększy swoją objętość i ładnie się zarumieni.
Podawaj z musztardą lub keczupem.
Często słyszy się opinie, że parówki nie są zbyt zdrowe – co o tym sądzicie?