Nieco bardziej wybredni zasmakują w tradycyjnej polskiej kwaśnicy z golonką. Zaś dla najprawdziwszych smakoszy tego mięsa proponujemy pieczoną golonkę w chrupiącej skórce.

Do przyrządzenia takiego dania potrzebne są 2 golonki. Oczywiście mięso przygotowujemy w zależności od liczby osób. Zwykle, choć mięso wydaje się duże i okazałe, przewidziany jest jeden kawałek na jedną osobę. Następnie należy przygotować również 2 łyżki miodu, 3 łyżki winnego octu, tłuszcz do pieczenia oraz sól i pieprz do smaku. Oczywiście mięso można przyprawić w zależności od ulubionych przypraw. Doskonale nadają się do tego majeranek, ostra czerwona papryka czy granulowany lub świeży czosnek.

Po przyniesieniu mięsa ze sklepu należy je najpierw bardzo dokładnie wymyć. Następnie osuszamy je ręcznikiem i przekładamy do miski. Mięso przed pieczeniem należy odpowiednio zamarynować. W tym celu przygotowujemy marynatę. W osobnym naczyniu należy więc wymieszać ocet, miód oraz przyprawy. Tak przygotowanym sosem należy dokładnie natrzeć mięso, nacinając je wcześniej w kilku miejscach.

Tak przygotowaną i zaprawioną golonkę należy włożyć do żaroodpornego naczynia, polać pozostałą częścią miodowej marynaty i wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Mięso należy zapiekać około półtorej godziny co jakiś czas podlewając sosem i przewracając, aby ze wszystkich stron równomiernie się upiekło.

Tak przygotowana golonka najlepiej smakuje ze świeżo gotowanymi ziemniaczkami, tłuczonymi lub w całości, które przed podaniem można polać sosem z pieczenia. Obowiązkowym dodatkiem do dania jest oczywiście kufel zimnego piwa, które pomoże szybciej ją przetrawić.

Znacie inny przepis na pieczoną golonkę? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKrewetki w cieście – przepisy
Następny artykułJak oglądać telewizję przez Internet?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here