Nieco bardziej wybredni zasmakują w tradycyjnej polskiej kwaśnicy z golonką. Zaś dla najprawdziwszych smakoszy tego mięsa proponujemy pieczoną golonkę w chrupiącej skórce.
Do przyrządzenia takiego dania potrzebne są 2 golonki. Oczywiście mięso przygotowujemy w zależności od liczby osób. Zwykle, choć mięso wydaje się duże i okazałe, przewidziany jest jeden kawałek na jedną osobę. Następnie należy przygotować również 2 łyżki miodu, 3 łyżki winnego octu, tłuszcz do pieczenia oraz sól i pieprz do smaku. Oczywiście mięso można przyprawić w zależności od ulubionych przypraw. Doskonale nadają się do tego majeranek, ostra czerwona papryka czy granulowany lub świeży czosnek.
Po przyniesieniu mięsa ze sklepu należy je najpierw bardzo dokładnie wymyć. Następnie osuszamy je ręcznikiem i przekładamy do miski. Mięso przed pieczeniem należy odpowiednio zamarynować. W tym celu przygotowujemy marynatę. W osobnym naczyniu należy więc wymieszać ocet, miód oraz przyprawy. Tak przygotowanym sosem należy dokładnie natrzeć mięso, nacinając je wcześniej w kilku miejscach.
Tak przygotowaną i zaprawioną golonkę należy włożyć do żaroodpornego naczynia, polać pozostałą częścią miodowej marynaty i wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Mięso należy zapiekać około półtorej godziny co jakiś czas podlewając sosem i przewracając, aby ze wszystkich stron równomiernie się upiekło.
Tak przygotowana golonka najlepiej smakuje ze świeżo gotowanymi ziemniaczkami, tłuczonymi lub w całości, które przed podaniem można polać sosem z pieczenia. Obowiązkowym dodatkiem do dania jest oczywiście kufel zimnego piwa, które pomoże szybciej ją przetrawić.
Znacie inny przepis na pieczoną golonkę? Podzielcie się nim w komentarzu.