Wykonanie

Ciasto:
0,5 kg mąki,
jajko,
do pół szklanki ciepłej wody z odrobiną mleka,
1 łyżka oleju,
szczypta soli.

Farsz:
400 g zielonej soczewicy,
3 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
jajko,
oliwa,
sól, pieprz,
tymianek, majeranek.

  • Krok pierwszy

    Ciasto – do dużej miski wsypać przesianą przez sito mąkę.

  • Krok drugi

    Dodać jajko, łyżkę oleju oraz pół szklanki ciepłej wody z mlekiem.

  • Krok trzeci

    Ugniatać, aż wszystkie składniki dokładnie złączą się, a ciasto będzie dobre do rozwałkowania.

  • Krok czwarty

    Uzyskaną masę podzielić na dwie części i rozwałkować każdą po kolei na stolnicy.

  • Krok piąty

    Aby zrobić farsz, soczewicę należy gotować przez ok. pół godziny w osolonej wodzie, aż będzie miękka, następnie odcedzić ją i lekko zmiksować.

  • Krok szósty

    Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać lekko zmiksowaną soczewicę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

  • Krok siódmy

    Całość dokładnie wymieszać i dodać roztrzepane surowe jajko, jeszcze raz wymieszać.

  • Znacie inny przepis na pierogi z soczewicy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOlej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce
Następny artykułJak depilować depilatorem?

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here