Wykonanie
Ciasto:
0,5 kg mąki,
jajko,
do pół szklanki ciepłej wody z odrobiną mleka,
1 łyżka oleju,
szczypta soli.
Farsz:
400 g zielonej soczewicy,
3 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
jajko,
oliwa,
sól, pieprz,
tymianek, majeranek.
-
Krok pierwszy
Ciasto – do dużej miski wsypać przesianą przez sito mąkę.
-
Krok drugi
Dodać jajko, łyżkę oleju oraz pół szklanki ciepłej wody z mlekiem.
-
Krok trzeci
Ugniatać, aż wszystkie składniki dokładnie złączą się, a ciasto będzie dobre do rozwałkowania.
-
Krok czwarty
Uzyskaną masę podzielić na dwie części i rozwałkować każdą po kolei na stolnicy.
-
Krok piąty
Aby zrobić farsz, soczewicę należy gotować przez ok. pół godziny w osolonej wodzie, aż będzie miękka, następnie odcedzić ją i lekko zmiksować.
-
Krok szósty
Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać lekko zmiksowaną soczewicę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
-
Krok siódmy
Całość dokładnie wymieszać i dodać roztrzepane surowe jajko, jeszcze raz wymieszać.
Znacie inny przepis na pierogi z soczewicy? Podzielcie się nim w komentarzu.