Wykonanie:
mała paczka kotletów sojowych,

250 g śmietany 18%,
2 pory – tylko zielona część,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
250 ml bulionu warzywnego,
sok z połowy cytryny,
musztarda,
świeża lub suszona bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa.
Krok pierwszy
Kotlety sojowe przygotować według przepisu, gotowe dokładnie odsączyć i pokroić na kawałki.
Krok drugi
Cebulę posiekać drobno, por pokroić na półtalarki, czosnek rozgnieść za pomocą praski.
Krok trzeci
Cebulę wraz z czosnkiem smażyć na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, następnie dodać por i smażyć, co jakiś czas mieszając.
Krok czwarty
Do cebuli, poru i czosnku dodaj 250 ml ciepłego bulionu, gotuj przez chwilkę i dodaj śmietanę, sok z połowy cytryny bazylię, sól, pieprz i 2 łyżki musztardy.
Krok piąty
Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty pod przykryciem.
Krok szósty
Soję smaż chwilę na patelni i dodaj ją do przygotowanego sosu. Całość podawaj z ziemniakami.
A Wy jakie macie pomysły na wegetariański obiad? Co gotujecie zazwyczaj?