Motywem przewodnim imprez andrzejkowych są wróżby i magiczne rytuały, dlatego też goście pochłonięci wspólnymi zabawami powinni mieć swobodę w tym, co i kiedy, zechcą zjeść. Serwowanie dań w formie szwedzkiego stołu będzie dobrym rozwiązaniem. Na stole nie powinno zabraknąć napojów, wody oraz zimnych przekąsek.
Oprócz osławionych na młodzieżowych spotkaniach – paluszków – można zaproponować nachos z serem oraz różnymi dodatkami, takimi jak czerwona fasola, oliwki, mięso a wszystko to z dodatkiem pikantnego sosu salsa lub łagodniejszego – z awokado.
Dekoracyjne – przy tym bardzo smaczne – są jajka na twardo z farszem, na który składają się podsmażone pieczarki, żółtka ugotowanych jajek, natki pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz. Dobrze wymieszane składniki nadzienia nakładamy w miejsce żółtek i układamy jajka na talerzu. Całość można ozdobić liśćmi sałaty i kawałkami rzodkiewki.
Nie można zapomnieć o sałatkach warzywnych lub owocowych. Na andrzejki proponuję dwa rodzaje lekkostrawnych przekąsek. Powszechnie lubiana sałatka grecka pozwoli poczuć się lekko, natomiast sałatka gyros zaspokoi wilczy głód. Pierwsza to mieszanka sałaty, sera feta, oliwek, pomidora, ogórka, kukurydzy. Orzeźwiający sos uzyskamy z soku z połówki cytryny, ok. 3 łyżek oliwy, łyżki wody, soli, pieprzu, ziół, które dosypujemy według uznania. Sałatkę gyros przygotujemy układając w przezroczystej misie warstwami podsmażone kawałki kurczaka – keczup, majonez – pokrojony w kostkę ogórek kiszony i kukurydzę – keczup, majonez – posiekaną kapustę pekińską.
Jako danie ciepłe wybrałam kremową zapiekankę z tuńczykiem. Potrawę tą można przygotować sobie wcześniej a w trakcie imprezy włożyć już tylko do piekarnika i bawić się razem z gośćmi.
tuńczyk (2 puszki)
pieczarki (ok. 10 małych)
cebula
zielony groszek lub kukurydza
ser mozarella
łyżka masła
makaron penne, muszelki lub świderki
oliwa z oliwek
śmietana
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy al dente i połowę wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę, dodajemy trochę śmietany i starty ser. Dusimy aż do rozpuszczenia mozarelli. Do naczynia wsypujemy groszek lub kukurydzę, tuńczyk oraz pozostałą część makaronu i polewamy powstałym sosem serowym. Całość zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jako słodki deser polecam ciasto bez pieczenia z kaszą manną, którą gotujemy na mleku aż będzie gęsta. Powstałą masę nakładamy na wyłożoną herbatnikami blachę. Przekładamy ciasto w ten sposób warstwami: ciastka – grysik, kończąc na herbatnikach. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 3 tabliczki czekolady mlecznej i polewamy nią ciasto. Gotowy deser wkładamy do lodówki, aż całość stężeje.
Smacznego!
Znacie inne przepisy dobre na Andrzejki? Podzielcie się nimi w komentarzach.