Do przyrządzenia smażonego pstrąga w winnym sosie będziesz potrzebować:

4 pstrągi (niewielkie),
200 ml wytrawnego wina (najlepiej Riesling lub Elbling),
300 ml śmietany,
55 g masła,
natka pietruszki,
3 cebulki szalotki,
szczypta trybuli (może być też natka pietruszki),
gałązka estragonu (może być suszony),
szczypiorek,
sól, pieprz,

papryka w proszku (słodka)

Na początku myjemy pstrąga. Kiedy go już oczyścimy, solimy i panierujemy w mące.

Rozgrzewamy masło na patelni. Wrzucamy ryby. Smażymy je około 3 minut z każdej strony, aż się zarumienią.

Kiedy pstrągi są już podsmażone, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na chwilę odkładamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok 180 stopni.

Na tłuszczu, który pozostał nam ze smażenia – zgodnie z zasadą, że nic się nie marnuje – smażymy zioła i dolewamy wino. Dokładnie mieszamy. Teraz naszą ziołową mieszaniną zalewamy rybę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i (jeśli lubimy) papryką.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

W tym czasie podgrzewamy talerze. Kiedy ryba jest gotowa, wykładamy ją. Sos redukujemy, żeby zgęstniał.

Danie jest już gotowe. Warto podać je z ziemniaczkami i sosem.

Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak usunąć ciasteczka w Windows Vista?
Następny artykułCo to jest BIOS?

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here