Do przyrządzenia smażonego pstrąga w winnym sosie będziesz potrzebować:
4 pstrągi (niewielkie),
200 ml wytrawnego wina (najlepiej Riesling lub Elbling),
300 ml śmietany,
55 g masła,
natka pietruszki,
3 cebulki szalotki,
szczypta trybuli (może być też natka pietruszki),
gałązka estragonu (może być suszony),
szczypiorek,
sól, pieprz,
papryka w proszku (słodka)
Na początku myjemy pstrąga. Kiedy go już oczyścimy, solimy i panierujemy w mące.
Rozgrzewamy masło na patelni. Wrzucamy ryby. Smażymy je około 3 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Kiedy pstrągi są już podsmażone, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na chwilę odkładamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok 180 stopni.
Na tłuszczu, który pozostał nam ze smażenia – zgodnie z zasadą, że nic się nie marnuje – smażymy zioła i dolewamy wino. Dokładnie mieszamy. Teraz naszą ziołową mieszaniną zalewamy rybę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i (jeśli lubimy) papryką.
Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
W tym czasie podgrzewamy talerze. Kiedy ryba jest gotowa, wykładamy ją. Sos redukujemy, żeby zgęstniał.
Danie jest już gotowe. Warto podać je z ziemniaczkami i sosem.
Znacie inny przepis na pstrąga? Podzielcie się nim w komentarzu.