Smak chińskiej kuchni można uzyskać przez dodanie do podsmażonego kurczaka kiełków soi lub fasoli, marchewki pokrojonej w cieniutkie paseczki, namoczonych wcześniej grzybów mun i sporej ilości sosu ostrygowego czy pasty tom yum.
W kuchni hiszpańskiej obok drobiowego mięsa, czerwonej papryki i zabarwionego szafranem na żółto ryżu pojawią się również owoce morza.
W kuchni tajskiej smak jaśminowego ryżu podkreślą liście świeżej tajskiej bazylii, ostrość papryczek chili i łamiąca słodycz brązowego cukru mieszanka ostrygowego i sojowego sosu.
2 woreczki ryżu
1 łyżkę oleju sezamowego
2 łyżki oleju zwykłego
1 cebula
1 mała czerwona papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka brązowego cukru
1 pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
20 dag zielonej mrożonej fasolki
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
szklanka świeżej bazylii
Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Rozgrzać na patelni lub w woku olej i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, cienko pokrojoną papryczkę chili i zmiażdżone ząbki czosnku. Po chwili wsypać łyżkę brązowego cukru i mieszać do jego rozpuszczenia. Następnie dodać drobno pokrojonego w kawałeczki kurczaka i smażyć energicznie na dużym ogniu aż do lekkiego przyrumienienia się mięsa i cebuli. Dorzucić mrożoną fasolkę i podsmażać przez 3-4 minuty często mieszając. Można podlać kilka łyżek wody, by szybciej zmiękła. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski i smażyć, aż warzywa zmiękną, po czym wlać sos rybny i sojowy. Chwilkę przesmażyć w sosach kurczaka z warzywami i dorzucić ugotowany ryż. Wszystko dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Po zdjęciu z ognia dodać grubo pokrojoną bazylię.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Dalej nie wiesz, jak zrobić kurczaka po tajsku? Pooglądaj film Wideo-kuchnia.pl:
Znacie inny przepis na ryż z dodatkami? Podzielcie się nim w komentarzu.