Jeśli rozejrzeć się po świecie, okaże się, że mielone mięso i przygotowywane z nich kotlety bądź steki nie są jedynie polska specjalnością i występują w różnych krajach wszystkich kontynentów.
Jednym z takich przykładów są steki z mięsa mielonego, czyli steki arabskie, do których przygotowania będzie potrzebne:
1 kg wołowiny lub baraniny (lub ½ kg wołowiny i ½ kg baraniny)
2 cebule
1-2 jajka
sól, pieprz
olej
½ łyżeczka mielonego kminku lub mielonej kolendry
Mięso zmielić dwu-, a nawet trzykrotnie. Dodać cebule starte na tarce na najmniejszych dziurkach, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i kminkiem lub kolendrą. Wszystko dobrze wymieszać. Z mięsnej masy uformować małe kiełbaski i umocować wokół metalowych rożenek posmarowanych olejem. Rozpalić grill. Opiekać mięso z obu stron blisko żarzących się węgielków lub smażyć steki na mocno rozgrzanym oleju.
Podawać na talerzu przybranym liśćmi zielonej sałaty, posypać posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojoną cebulą.
Mielone steki po arabsku można doprawić różnymi pojedynczymi przyprawami lub ich mieszanką, w której skład może wchodzić:
½ łyżeczki majeranku lub tymianku,
¼ łyżeczki mielonego kminku,
¼ łyżeczki mielonej kolendry,
szczypta cynamonu,
mielonychgoździków,
gałki muszkatołowej,
czerwonej papryki chilli
Jeśli jednak nie odpowiada nam egzotyczny smak steków, warto skupić się na przyrządzeniu najzwyklejszych, ale bardzo smacznych kotletów mielonych:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
0,5 kg mięsa mielonego cielęcego
2 jajka
1 czerstwa bułka
1 cebula
sól, czarny pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
Wszystkie rodzaje mięsa umieścić w misce, wbić jajka, dodać cebulę startą na tarce z małymi otworami zamoczoną i nie bardzo wyciśniętą bułkę, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z masy formować kotlety, lekko spłaszczyć (można obtoczyć w bułce tartej) i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu kilkakrotnie z obu stron, aż mięso będzie usmażone.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na stek z mięsa mielonego? Podzielcie się nim z nami.