Do zrobienia sufletu z kurczaka będzie potrzebne:
250 g wątróbek drobiowych,
80 g cebuli dymki,
pęczek pietruszki,
60 g masła,
4 jajka,
30 g mąki,
25 ml wina porto,
300 ml mleka,
sól,
pieprz,
masło do posmarowania foremek.
Najpierw na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, mieszamy, aby uzyskać gładką masę. Mieszać należy dokładnie, by nie zrobiły się grudki. Dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Gotujemy tak długo, aż masa zgęstnieje. Potem możemy już zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Czas przygotować mięso. Drobiowe wątróbki są delikatne, nie jest to więc skomplikowane. Wątróbki trzeba oczyścić z żyłek, tłuszczu i zielonkawych części. Na końcu przepłukać i odsączyć wodę. Pietruszkę i dymkę drobno kroimy, dymkę podsmażamy na roztopionym maśle.
Do podsmażonej dymki dodajemy wątróbki, smażymy przez następne 5 minut. Teraz dodajemy wino i pokrojoną pietruszkę. Dusimy pod przykryciem następne 5 minut. Potem mięsną masę miksujemy, dodajemy żółtka z jajek.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Cztery małe foremki smarujemy masłem.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Mieszamy ją z masą mięsną i zasmażką mleczną. Taką masą napełniamy foremki, wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 minut.
Suflet można podać z kaszą lub ryżem na ciepłą kolację lub nawet na obfity obiad delikatny i kremowy w smaku i konsystencji.
Znacie inny przepis na suflet z kurczak? Podzielcie się nimi w komentarzach.