– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 1 duża cebula, pokrojona w półtalarki
– 2 zabki czosnku, wyciśnięte
– 2-cm imbir, obrany ze skórki i starty na drobnej tarce
– 3 łyżeczki mielonego kuminu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
– ¼ łyżeczki cynamonu
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 600 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w w plastry grube na dwa palce
– 450 g bakłażana, pokrojonego jak wyżej
– 125 g zielonej fasolki szparagowej
– 700 g udźców z kurczaka, bez kości
– półtorej szklanki kuskusu
– zielona kolendra do posypania, posiekana
Wykonanie:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej półtorej łyżki oliwy, dodaj cebulę i lekko ją zrumień. Dodaj czosnek, kumin, paprykę, pieprz i cynamon i smaż mieszając przez około minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Dodaj bulion i dokładnie zmieszaj, odskrobując również z dna rondla to, co doń przywarło. Dodaj słodkie ziemniaki, bakłażany i fasolkę, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Tymczasem na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć kurczaka i obsmażaj, aż się zarumieni i nie będzie surowy. Dodaj go do warzyw i delikatnie wymieszaj.
Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy wchłonie wodę, skrop go oliwą, dodaj soli i pieprzu do smaku. Na talerze nakładaj kuskus, a na wierzch – tadżin. Posyp danie posiekaną natką kolendry.
Jeśli wolisz wersję wegetariańską, zastąp kurczaka gotowaną ciecierzycą, w ilości zgodnej z osobistymi upodobaniami.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.