Wykonanie
6 dużych placków tortilli,
3 duże pomidory,
150 g szynki wegetariańskiej lub parówki sojowej wędzonej,
czerwona papryka,
300 g żółtego sera,
puszka czerwonej fasoli,
1/2 czerwonej cebuli,
kukurydza z puszki.
Sos: duży jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki zielonej pietruszki.
-
Krok pierwszy
Cebulę drobno siekamy, szynkę wegetariańską lub parówkę kroimy i podsmażamy razem z cebulką na rozgrzanej oliwie.
-
Krok drugi
Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i dusimy kilka minut z cebulą i szynką lub parówką.
-
Krok trzeci
Fasolę i kukurydzę odcedzamy i wrzucamy na 2 minuty na patelnię. Pomidory kroimy.
-
Krok czwarty
Tortillę smarujemy sosem, ser trzemy na małych oczkach na środek tortilli, nakładamy jeszcze ciepłe warzywa oraz pomidory, sypiemy ser i smarujemy sosem.
-
Krok piąty
Tortillę zawijamy dokładnie, kładziemy ją do nasmarowanej masłem blachy.
-
Krok szósty
Wszystko pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
-
Krok siódmy
Aby przygotować sos, jogurt przelej do niewielkiej miseczki, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu, całość dokładnie wymieszaj. Pietruszkę dokładnie posiekaj, dodaj do sosu i delikatnie rozmieszaj.
Znacie inny przepis na tortillę wegetariańską? Podzielcie się nim w komentarzu.