Wykonanie:
500 g białej fasoli Jaś,
5 ząbków czosnku,
cebula,
3 wędzone parówki sojowe,
opakowanie pomidorów w puszce,
bazylia,
sól,
pieprz,
ostra papryka w proszku.
-
Krok pierwszy
Fasolę moczymy przez 12 godzin w wodzie – 400 ml wody na 100 g fasoli.
-
Krok drugi
Po upływie wyznaczonego czasu, uzupełniamy niedostatek wody i gotujemy fasolę na małym ogniu, aż będzie miękka – około 2 godziny.
-
Krok trzeci
Cebulę z czosnkiem drobno siekamy, parówki kroimy w talarki i podsmażamy w garnku z pomidorami z puszki – dodajemy przyprawy.
-
Krok czwarty
Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby należy doprawić do smaku.
Znacie inny przepis na wegetariańską fasolkę po bretońsku? Podzielcie się nim w komentarzu.