Można zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowania.

Należy:

– często myć ręce,

– spożywać pokarmy gorące,

– pić gorące napoje, ewentualnie wodę gazowaną.

– można spożywać owoce i warzywa, ale obrane ze skórki.

– jeść pieczywo i inne suche pokarmy.

– pić dużą ilość płynów, aby nie doprowadzić do odwodnienia

Należy unikać:

– jedzenia brudnych, nieobranych owoców i warzyw,

– picia niegazowanej wody,

– spożywania zimnych pokarmów – o temperaturze pokojowej,

– spożywania lodu w kostkach,

– pokarmów i płynów nieznanego lub niepewnego pochodzenia

Zdarzyły Wam się kiedyś sensacje jelitowe podczas zagranicznych podróży? Gdzie to było i jak sobie poradziliście? Podzielcie się doświadczeniami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBezmocz – objawy
Następny artykułBladość – przyczyny

Magdalena Solarz - studentka IV roku farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Interesuje się tenisem ziemnym, była zawodniczka Polskiego Związku Tenisowego. Ukończyła kurs wychowawców kolonijnych, wielokrotnie była wychowawcą i pomocnikiem instruktora tenisa ziemnego na obozach tenisowo-tanecznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here