1) Aby powstrzymać biegunkę możesz sięgnąć po: kawałek czekolady (z jak najwyższą zawartością kakao!), jagody (w dowolnej postaci), czarne porzeczki. Polecane jest także spożycie 1-2 łyżek kawy. Kawa zawiera bowiem alkaloidy, które zagęszczą stolec.

2) Przygotuj „kisiel” z siemienia lnianego: siemię lniane zalej taką ilością wrzątku, żeby powstała gęsta papka, i zjedz. Biegunka powinna ustąpić.

3) Pij napary z ziół: z rumianku, z korzenia lukrecji, z pierwiosnka lekarskiego, z kolendry bądź z piołunu. Uregulują one pracę jelit i zahamują biegunkę. Napary pij schłodzone.

4) Przygotuj rozgotowany (!) ryż; możesz dodać do „potrawy” marchewkę. W ten sposób nie tylko zaspokoisz potrzebę głodu, ale również zmniejszysz dolegliwość, gdyż ryż wchłonie zbędną wodę.

5) W kontekście biegunki polecane są również budynie, kisiele, przeciery z jabłek, banany i sucharki. Ważne jest, aby jeść potrawy lekkostrawne i unikać tłuszczu.

Pamiętaj, że biegunka może prowadzić do odwodnienia organizmu, dlatego w czasie jej trwania powinieneś uzupełniać płyny – pić jak najwięcej wody wysokomineralizowanej i herbaty. Nie sięgaj natomiast po soki owocowe i napoje gazowane, gdyż mogą one przynieść odwrotny skutek i nasilić biegunkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here