Najbardziej znaną odmianą gronkowca, jest gronkowiec złocisty i ropny. Choć jeszcze w połowie XX wieku były one stosunkowo niegroźnymi bakteriami atakującymi człowieka i powodującymi drobne i łatwe do wyleczenia dolegliwości, obecnie, ze względu na przesadne stosowanie antybiotyków i ich wszechobecność, powodują różnego rodzaju zaburzenia i mogą prowadzić do trudnych do wyleczenia i groźnych dla zdrowia chorób.
Rozwój gronkowca złocistego, inaczej Staphylococcus aureus, charakteryzuje się krótkim okresem inkubacji wahającym się w granicach 1,5-2h, a objawy świadczące o zatruciu to wymioty, biegunka, spadek ciśnienia krwi, zapaść, a nawet śmierć. Gronkowcem najłatwiej zarazić się drogą kropelkową, przez kontakt pośredni oraz przez wspólne korzystanie z przedmiotów codziennego użytku. Do zakażenia dochodzi najczęściej w wyniku zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie.
Bakterie gronkowca złocistego występują bardzo powszechnie i niezwykle łatwo się nimi zarazić, szczególnie w przypadku obniżonej odporności. Możemy się z nimi spotkać w miejscach, gdzie nie jesteśmy w stanie ich uniknąć. Źródłem zarażenia może być bowiem zanieczyszczone powietrze, najczęściej w dużych miastach, silnie uprzemysłowionych, kurz, zanieczyszczenia gleby, wody czy ścieki uliczne, gospodarcze i kanalizacyjne. Bakteria gronkowca występuje także w mleku krowim i kozim oraz we wszystkich przetworach mlecznych lub posiadających je w swoim składzie, nawet w niewielkim stopniu. Na gronkowca złocistego możemy również natknąć się na brudnej podłodze, na brudnych ścianach, w niewietrzonych codziennie mieszkaniach, w piwnicach zarastających brudem i nie bielonych wapnem palonym, w biurowcach i na różnych przedmiotach użytkowych znajdujących się w zakażonych pomieszczeniach. Ponadto chorobotwórcze szczepy złocistego gronkowca mogą przenosić się także przez ludzi i zwierzęta będących nosicielami. Jednak miejscem, które w przekonaniu ludzi ze względu na swój specyficzny charakter jest wręcz złożem gronkowca są przede wszystkim szpitale i używany w nich sprzęt medyczny czy sanitarny.
Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być również produkty spożywcze, takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy czy lody. Przy czym szczególnie latem niezwykle niebezpieczne są przetwory i produkty przeznaczone do zamrożenia, gdy natychmiast po pasteryzacji nie zostały poddane zamrożeniu lub gdy zostały rozmrożone, a następnie ponownie zamrożone.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.