Zajady, które po kilku dniach wykształcają się już zupełnie i przechodzą do swojej najmniej przyjemnej formy owrzodzeń na ustach, skutecznie utrudniają mówienie i uśmiechanie się. Pojawiają się najczęściej, gdy z różnych powodów spada odporność naszego organizmu. Do ich głównych przyczyn zaliczyć można przede wszystkim anemię, niedobór pewnych witamin, szczególnie tych pochodzących z grupy B, zaatakowanie przez wirusy, bakterie i drożdże występujące w organizmie człowieka, niewłaściwą higienę jamy ustnej, cukrzycę, nadmierną produkcję śliny w jamie ustnej. Zwiększenie ryzyka wystąpienia zajadów pojawia się także wraz z istniejącą chorobą zakaźną, notorycznym drapaniem i podrażnianiem kącików ust czy noszeniem protez dentystycznych.
Ze względu na charakterystyczny przebieg zajadów, a przede wszystkim na przesuszenie skóry wokół ust i samych ust, która stopniowo zaczyna się łuszczyć, tworzą się jej przebarwienia, a pękająca skóra tworzy stany zapalne. Chory pomimo niewielkiego obszaru jakiego dotykają zajady odczuwa ogólne złe samopoczucie i osłabienie. Wynika to właśnie z faktu, że zajady powstają kiedy organizm jest osłabiony i pozbawiony właściwej ochrony przez wirusami i bakteriami pochodzącymi ze środowiska.
Walkę z zajadami można podzielić na dwie kategorie. Pierwsza z nich to zaleczenie objawów i ich załagodzenie. Druga, to takie zadbanie o organizm i jego odporność, aby do zajadów nie dochodziło. Do podstawowych sposobów leczenia zajadów należy przede wszystkim dobranie właściwe, zbilansowanej i bogatej w odpowiedni i potrzebne organizmowi witaminy i składniki odżywcze, o które właśnie poprzez zajady organizm się dopomina. Należy więc jeść dużo zielonych liściastych warzyw, takich jak szpinak, sałata czy kapusta. Ponadto należy ograniczyć spożycie kawy, która wypłukuje z naszego organizmu wszystkie niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania składniki, w tym witaminę B, odpowiedzialną za powstawanie zajadów w największym stopniu. Bardzo ważne jest również spożywanie drożdży piekarskich, mięsa, fasoli i grochu oraz wzbogacenie diety w sole mineralne i przetwory mleczne takie jak jogurty i kefiry bogate w żywe kultury bakterii. Należy przy tym ograniczyć spożycie alkoholu i środków spożywczych o dużej zawartości cukrów, które mogą przyczynić się do powstawania zajadów.
Natomiast aby złagodzić objawy towarzyszące zajadom należy stosować nawet kilkanaście razy dziennie balsamy i maści nawilżające bogate w witaminę A i E, spowalniające procesy łuszczenia się skóry i przyspieszające gojenie ranek. Ważna jest również odpowiednia higiena jamy ustnej i unikanie rozdrapywania i dotykania chorobowo zmienionych miejsc, aby nie doprowadzić do przenoszenia bakterii. Ponadto w aptekach bez recepty dostępny jest szereg różnego rodzaju maści i kremów, których skład dobrany jest odpowiednio do potrzeb skóry z zajadami.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.