Krzewy pigwy uwielbiają podłoże wapienne. Dlatego też najczęściej pojawiają się w lasach oraz na górskich zboczach. Pigwa zakwita w czerwcu, jej kwiaty mają bardzo silną i przyjemną woń. Owoce pojawiają się w październiku. Po zerwaniu, zanim zaczniemy przygotowywać z nich pyszne przetwory, powinny kilka dni poleżeć na parapecie. Aby zapewnić pigwie odpowiednie warunki do wzrostu i prawidłowego, zdrowego owocowania, powinniśmy zadbać, aby podłoże było żyzne i próchnicze. Gleba powinna również posiadać lekko kwaśny odczyn i być zasobna w wodę. Pigwa ma bardzo krótki i płytko osadzony system korzeniowy, dlatego łatwy dostęp do wody gruntowej jest niezbędny. Ważne jest również, aby stanowisko, na którym będzie się znajdował nasz krzew było osłonięte przed wiatrem, zminimalizuje to ryzyko jego wymarznięcia.
Nie polecamy prób rozmnażania pigwy początkującym ogrodnikom i amatorom. Rozmnażanie polega na szczepieniu sadzonek na podkładkach, nie jest to zabieg trudny. Trudne jest natomiast zdobycie odpowiednich odmian, dlatego też jeżeli chcemy powiększyć naszą sadowniczą kolekcję, najlepiej zakupić krzewy w szkółkach.
Dużym walorem dekoracyjnym pigwy są kwiaty, które pojawiają się na krzewie, kiedy inne drzewa i krzewy owocowe porę kwitnienia mają już dawno za sobą. Dodatkowo, późnym latem oraz jesienią, na krzewach pojawiają się piękne żółte owoce. Jeżeli ich nie zbierzemy, pozostaną na pędach przez całą zimę. Ciemnozielone liście i oryginalny pokrój zdecydowanie wyróżniają pigwę spośród innych drzew owocowych.
Krzewy pigwy doskonale również sprawdzają się jako trudne do przekroczenia formy żywopłotowe. Drzewka należy sadzić w rzędzie w odstępach około 60 cm. Co roku pędy przycinamy, a cały pokrój formujemy. Dzięki temu pigwa będzie słabiej owocować, jednak stworzy oryginalny żywopłot już po 2-3 latach.
Pigwa w kuchni
Owoce pigwy posiadają oryginalny smak. Są również bardzo bogate w wiele witamin, dzięki czemu stanowią bardzo cenny surowiec podczas przygotowywaniu nalewek, kompotów, galaretek, dżemów i konfitur. W kuchni kaukaskiej, z dodatkiem pigwy podaje się wiele mięs, jak również dodaje ją do kiszonej kapusty i ciast.
Pigwa w medycynie
Preparaty sporządzone na bazie pigwy wykazują działanie: kojące, odmładzające, powlekające oraz rozmiękczające. Stosuje się je również w postaci naparów podczas stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i żołądka, jak również stanów zapalnych spojówek, odmrożeń, hemoroidów i zajadów.
Jakie inne rośliny macie w swoim ogrodzie? Ile czasu poświęcacie na ich pielęgnację?