Idealnym stanowiskiem dla winorośli są ciepłe południowe lub zachodnie stoki. Praktyka jednak potwierdza, iż umieszczanie rośliny między domami, na stanowisku osłoniętym od mroźnego wiatru, również pozwoli nam cieszyć się całkiem dobrym plonem, ma ona bowiem bardzo duże zdolności przystosowawcze.
Glebę pod winorośl powinniśmy najpierw głęboko przekopać i nawieźć obornikiem lub zamiennie kompostem w ilości 30 kg na 1 m3. Na glebach ciężkich zalecanym terminem sadzenia jest jesień, gdy roślina zrzuci liście, na glebach ciężkich lepiej sadzić jest na wiosnę (od marca do maja).
Pielęgnacja
Najtrudniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym przy uprawie winorośli jest ich formowanie. Z posadzonego krzewu w pierwszym roku wyrastają dwa lub trzy pędy o długości ok. 40 cm. – przywiązujemy je do palików, rusztowania lub kratki, aby nie kładły się na ziemi (robimy to latem). Pod koniec sierpnia przycinamy pędy o kilka centymetrów. Zabieg ten pozwala pędom zdrewnieć, a co za tym idzie są one wytrzymalsze na mróz. Jesienią przyginamy je i okrywamy ok. 40 centymetrową warstwą ziemi.
Źródło: photoxpress.com
Wiosną następnego roku winorośl odkrywamy i wszystkie zdrewniałe pędy przycinamy, zostawiając około 2-3 oczka. Pojawiające się z oczek pędy przywiązujemy do palików, w sierpniu znowu skracamy i przykrywamy na zimę. W trzecim roku po posadzeniu krzew zaczynamy formować i rozpinać na rusztowaniu. Winorośl owocuje na pędach zeszłorocznych, są to tzw. łozy owoconośne. W przypadku roślin nie przycinanych lub dziko rosnących, owoce znajdują się na końcach pędów, są jednak bardzo drobne.
Przycinanie
Najbardziej zdrewniałą i najgrubszą cześć pnącza należy utrzymać jak najwyżej. Wszystkie tegoroczne pędy należy skróci na 2-3 oczka, ok. 60 cm. Cięcie przeprowadza się w listopadzie, tuż po zrzuceniu liści lub w lutym. Możemy również przycinać winorośl w marcu, jednak im później wykonujemy ten zabieg, tym mniejszego kwitnienia możemy oczekiwać. Ponadto nie zapomnijmy o usuwaniu pędów uschłych, zniszczonych i zainfekowanych.
Nawożenie
Nawożenie winorośli polega na corocznym dostarczaniu obornika/ kompostu oraz zasilaniu krzewu superfosfatem, solą potasową (po 2-3 kg jesienią) oraz saletrzakiem (ok. 1 kg wiosną). Na zimę zawsze należy winorośl przygiąć i okryć ziemią.
Choroby
Najgroźniejszą chorobą, z jaką możemy się spotkać, jest mączniak (powoduje on gnicie i kurczenie się owoców, żółknięcie oraz brunatnienie liści – na ich dolnej stronie pojawia się biały nalot). Chorobę w stadium zaawansowanym zwalczamy poprzez trzykrotne opryskiwanie Miedzianem lub Cynkotoxem. Oprysk wykonujemy co 10 dni, pierwszy raz zawsze przed kwitnieniem. Po zauważeniu pierwszych objawów (biały nalot na spodzie liści), wystarczy spryskać roślinę Siarkolem extra.
Jakie inne rośliny planujecie uprawiać? Jak duży jest Wasz ogród?