Na Walentynki możemy przygotować mnóstwo małych kruchych ciastek w kształcie serc. Polukrowane i posypane kolorowymi posypkami będą nam towarzyszyły przez całe święto zakochanych.
Do ich wykonania
1,5 szkl. mąki,
0,5 szkl. cukru,
1/4 kostki masła,
2 żółtka,
1 cukier waniliowy.
Uwaga!
W Walentynki nie może obejść się bez czekolady i ciasta czekoladowego. To już jednak poważniejsze zadanie do wykonania. Do wykonania tortu czekoladowego potrzebujemy wielu składników i czasu. Jeśli nie czujemy się na siłach zaopatrzmy się po prostu w duży zapas czekoladek i czekolad.
Zagniatamy ciasto i rozwałkujemy na placki, wycinamy formą serduszka. Ciasteczka wypiekamy w temperaturze 180 stopni. Na koniec dekorujemy.
Ciasteczka możemy przygotować też z masy owsianej albo z ciasta piernikowego. Pamiętajmy jednak, żeby pierniki były lepsze, muszą poleżeć.
W Walentynki doskonale smakują truskawki. Ciasto z truskawkami jest jednym z prostszych do wykonania, a z jego przyrządzeniem poradzi sobie nawet mniej doświadczony kucharz. Oprócz biszkoptu, należy wykonać masę, do której wykonania
2 szkl. mleka i szkl. cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka i cukier waniliowy.
Ze składników gotujemy budyń i studzimy go. Rozcieramy jedną kostkę masła i ucierając dodajemy powoli wystudzony budyń. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt należy rozkroić. Nakładamy pierwszą warstwę masy. Na niej układamy truskawki. Im więcej tym lepiej. Przykrywamy biszkoptem i kładziemy drugą warstwę masy i truskawek. Na górę można wylać także galaretkę, ale ciasto będzie pyszne również bez niej.
Kolejnym pomysłem na osłodzenie Walentynek są gofry. Możemy je przygotować na wiele różnych pomysłów. Z bitą śmietaną i bakaliami, śmietaną i dżemem, śmietaną z owocami. W ustach rozpływają się również gofry z czekoladą. Jedynym utrudnieniem w przygotowaniu gofrów może być brak gofrownicy w domu, ale zawsze można pożyczyć albo kupić, będzie to inwestycja, która przyda się również na inne okazje.
Fot. photoxpress.com
Składniki na ciasto na gofry nie są skomplikowane. Potrzebujemy mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia, oleju i odrobiny soli. Zmiksowane ciasto jest podobne do ciasta naleśnikowego. By było bardziej puszyste, białka z jajek ubijamy na pianę i mieszamy z resztą składników.
Ciasto wlewamy do gofrownicy, pieczemy i gotowe. Podajemy je z wyżej wymienionymi składnikami albo z samym cukrem pudrem. Niektóre gofrownice wypiekają gofry w kształcie serc.
Macie jakieś inne pomysły na ciasta? Co nadaje się Waszym zdaniem na Walentynki?