Najczęstszym serwowanym na imprezie drinkiem jest wódka z colą lub wódka z sokiem owocowym. Wybierając pierwszy trunek, miej na uwadze, że napoje gazowane wspomagają wędrówkę alkoholu po twoim organizmie i przyspieszają jego wchłanianie się do krwi. Możesz jednak zaskoczyć swoich gości i urozmaicić drinkowe menu. Stopień drinkowej rewolucji zależy głównie od zasobności Twojego portfela oraz barmańskich umiejętności. Pewne trunki można jednak przyrządzić tanim kosztem i bez większej trudności.
Tequila Sunrise jest słodkim i estetycznie wyglądającym drinkiem. Pomimo wielości składników, jego sporządzenie jest bardzo proste. Do przygotowania drinku potrzeba: 50 ml tequili, 20 ml grenadiny, 100 ml soku pomarańczowego i kostki lodu. Tequilę, sok i lud mieszamy w shakerze (podstawowy i wystarczający do domowego użycia kosztuje ok. 15 zł). Mieszamy składniki, a następnie wlewamy je do szklanki. Dodajemy grenadiny, tak, by syrop osiadł na dnie. Całość mieszamy tuż przed wypiciem.
Niebieska wódka jest dość podobna do popularnego mojito. Do jej sporządzenia niezbędne są: 50 ml wódki, 20 ml Blue Curacao, połówka cytryny oraz tonik. Cytrynę należy pokroić na ćwiartki, a następnie usunąć z niej białe części. Otrzymane ćwiartki kroimy na 3 części, które wyciskamy końcówką noża, wrzucamy do szklani. Zalewamy je Blue Curazao i wódką, mieszamy, a całość dopełniamy tonikiem.
Trunkiem podobnym do powyższego, także bazującym na Blue Curacao, jest Blue Heaven. Jego przygotowanie jest banalne i nie wymaga dużych nakładów finansowych. 60 ml wódki i 30 ml Blue Curacao mieszamy w shakerze, mieszankę wlewamy na lód do szklanki i dolewamy lemoniady (150 ml). Słodka rozkosz jest już gotowa.
Long Island Ice Tea to rewelacyjna propozycja wymagająca jednak zakupienia większej ilości składników. W każdym razie naprawdę warto! Jest drinkiem dość mocnym, bo bazuje praktycznie na samych alkoholach. Są ze sobą jednak idealnie połączone, dlatego pijący nie czuje ich mocy (co może być nieco zdradzieckie, ale jakże smaczne). Trzeba zgromadzić kilka różnych alkoholi: wódkę, rum, gin, tequilę, likier pomarańczowy – wszystko w jednakowej proporcji: 15 ml. Ponadto potrzeba 30 ml sourmix (jest to cukrowy syrop pomieszany z sokiem z cytryny), 15 ml coli i kostki lodu. Wszystkie składniki za wyjątkiem coli mieszamy w shakerze i wlewamy do szklanki. Resztę uzupełniamy colą. Drinka dekorujemy cytrynę.
Jakie drinki serwujecie najczęściej na imprezach? Dajcie znać w komentarzu.