Z pewnością smacznym i zdrowym połączeniem jest ryba ze świeżymi warzywami. Na pewno znajdą się w lodówce pomidory i ogórki, z których możemy w prosty sposób wyczarować sałatkę z łososiem wędzonym. Do przygotowania sałatki z łososiem wędzonym potrzeba:
50 g łososia wędzonego,
pół opakowania sera feta,
1 średni ogórek,
2 średnie, dojrzałe pomidory,
pół czerwonej papryki,
sałata lodowa,
mała puszka kukurydzy,
1 mała cebula czerwona,
1 łyżeczka świeżego koperku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Musimy przygotować dwa duże, płytkie talerze, ponieważ będziemy kroić składniki i wszystkie podane produkty dzielić na pół. Na początek jednak warto przygotować sos i włożyć go na 15 minut do lodówki, wtedy składniki połączą się, a sos będzie smaczniejszy. Do szklanki lub kubka wlewamy oliwę z oliwek, łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę soku z cytryny, całość mieszamy i wkładamy do lodówki.
Urywamy po 3-4 liście sałaty na talerz i rwiemy ją na kawałki, rozkładamy na talerzach. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki, pomidory przekrawamy na pół i dzielimy na półksiężyce, paprykę kroimy w paski, a cebulę w cienkie plasterki. Układamy wszystkie pokrojone warzywa na sałacie. Kukurydzę odcedzamy i wysypujemy na sałatę i warzywa. Ser feta kroimy w kostkę lub możemy kupić już gotową w kawałkach i dodajemy do sałatki. Na koniec kroimy wędzonego łososia na nieduże kawałki i układamy na wierzchu. Całość posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Na koniec wyjmujemy wcześniej przygotowany sos, mieszamy go i polewamy łyżką po obu porcjach sałatki.
Znacie inny przepis na sałatkę z wędzonym łososiem? Podzielcie się nim w komentarzu.