Każdy przedszkolak chętnie zajadał słodką i delikatną surówkę, nie krzywiąc się tak, jak przy innych dodatkach. Jednak pewnego dnia dorósł i zaczął myśleć o takiej zmianie, która dodałaby ulubionej sałatce nieco pikanterii. Taki efekt łatwo uzyskać dodając do surówki pora
Surówka świetnie kontrastuje z delikatnym smakiem smażonej ryby, można ją również z powodzeniem podać do duszonych mięs.
Źródło: photoxpress.com
15 cm białej lub jasnozielonej części pora
1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu bez cukru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na najdrobniejszej tarce. Pora przekrój wzdłuż na ćwiartki i pokrój w cieniutkie plasterki. Nie zaparzaj, będzie chrupiący i wyrazisty. Majonez i jogurt wymieszaj w kubku, dopraw do smaku. Wszystkie składniki surówki dokładnie połącz.
Jaką surówkę z marchewki lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie!