Sałatki Surówka z czerwonej kapusty i pora – przepis

Surówka z czerwonej kapusty i pora – przepis

-

Tym razem jednak proponujemy surówkę zupełnie innego rodzaju, aromatyczną i pikantną. To wszystko dzięki dodaniu do niej pora.

Surówka świetnie pasuje do duszonych mięs z dużą ilością ziół, ale także do klasycznych bitek czy klopsów.

pół niedużej czerwonej kapusty biała część pora sól, pieprz majonez

Surówka z czerwonej kapusty i pora

Źródło: photoxpress.com

Wykonanie:

Kapustę zetrzyj na grubej tarce, posól, wygnieć rękami i zostaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru soku. Pora przekrój wzdłuż przez środek na cztery części, po czym pokrój w cieniutkie plasterki i dodaj do kapusty. Dopraw majonezem i pieprzem.

Macie jakiś inny przepis na surówkę z czerwonej kapusty?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Mononukleoza zakaźna – leczenie

O mononukleozie zakaźnej ostatnio słyszy się coraz częściej, świadomość społeczna dotycząca tej patologii jest zdecydowanie większa. Niestety nie istnieje metoda profilaktyczna, która uchroniłaby nas przed nią.

Metoda akrylowa a żelowa – różnice

Zabieg przedłużania paznokci jest metoda upiększania dłoni znana do dawna. Najbardziej popularne są dwie jego odmiany: przy użyciu żelu oraz akrylu. Mimo, że bazują na tym samym, czyli wykorzystaniu środków chemicznych w budowie sztucznych paznokci – to jednak występują między nimi pewne różnice.

Zobacz też

Zużycie łożyska w kole motocykla – czym grozi, objawy

Budowa kół motocyklowych niewiele różni się od budowy każdego innego koła używanego w pojeździe – w sensie motorycznym opiera się na bardzo podobnych elementach, gdzie przynajmniej jednym z nich jest łożysko. Częste są konstrukcje opierające się na dwóch lub więcej łożyskach, jest to z pewnością istotny element, którego zaniedbanie może doprowadzić do bardzo poważnych problemów podczas jazdy.

Pomysł na wakacje. Busem na Bałkany

Rok 2020 postawił pod dużym znakiem zapytania większość naszych planów wakacyjnych. Zamknięte granice, wstrzymane połączenia lotnicze i niepewność, która...

Zegarek – uniwersalne akcesorium

Zegarki znane są już od wielu wieków i towarzyszą człowiekowi każdego dnia - czy to wisząc na ścianie, czy...

Może Cię zainteresuje: