– 1,5 szklanki pęczaku
– 1,5 szklanki bulionu warzywnego
– 1,5 szklanki wody
– 1 łyżeczka soli
– oliwa z oliwek
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 szklanka lekko posiekanych pistacji
– 1 szklanka pokrojonych drobno suszonych moreli
– 2-3 dymki, posiekane
– garść posiekanej natki pietruszki
– skórka otarta z połowy cytryny i sok z tej połówki
– 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout
Przyprawa ras el hanout:
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
– 1łyżeczka kardamonu
– ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
– ¼ łyżeczki imbiru
– ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
– ¼ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki kurkumy
Składniki przyprawy wymieszaj i wsyp do szczelnego, szklanego opakowania.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pęczak i podsmażaj, intensywnie mieszając, przez 3-4 minuty. Wlej bulion i wodę, posól. Zmniejsz płomień i pozwól pęczakowi pyrkać przez pół godziny do godziny – w zależności od tego, kiedy ziarna zmiękną.
Odcedź kaszę i przelej ją zimną wodą, by się schłodziła. Przełóż do miski, skrop oliwą, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
W dużej misce połącz ciecierzycę, pistacje, morele, szczypiorek i pietruszkę. Dodaj skórkę z cytryny i sok, a następnie pęczak i starannie wymieszaj. Dopraw ras el hanout.
Sałatka przed podaniem powinna godzinę się przegryzać. Jeśli pęczak wchłonie całą oliwę, możesz dodać jej więcej tuż przed wystawieniem sałatki na stół.
Czy znacie inny przepis na tę sałatkę? Podajcie nam go w komentarzu.