Potrawy Sos myśliwski – przepis

Sos myśliwski – przepis

-

Występuje on w wielu odmianach, czasem dodaje się doń pieczarki, a czasem śmietanę, jednak wersja kanoniczna opiera się zdecydowanie na leśnych grzybach, którym sos zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat.

Sos myśliwski stosuje się do wszelkiego rodzaju klusek: kopytek, pyz, spatzli, klusek kładzionych, dobrze pasuje też do różnego rodzaju kasz, w tym gryczanej i jęczmiennej.

garść suszonych grzybów kiszony ogórek łyżka przecieru pomidorowego szklanka wody 1 cebula kilka plastrów wędzonki (boczek, pachwina) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz do smaku

Sos myśliwski
Fot.: Katarzyna Wyka


Wykonanie:

Grzyby zalej szklanką gorącej wody i zostaw do namoknięcia na około godzinę, a następnie ugotuj. Odciśnij je z wody i pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle klarowanym, dodaj przecier pomidorowy i boczek pokrojony w kosteczkę, zalej wywarem z grzybów. Podduś chwilę i dodaj starte na grubej tarce ogórki, pokrojone grzyby i musztardę. Wsyp i dokładnie rozmieszaj mąkę kartoflaną. Zostaw na małym ogniu na 5-6 minut.

Jeśli sos nie jest wystarczająco rzadki, dodaj wody. Zahartuj śmietanę paroma łyżkami gorącego sosu, po czym wlej do garnuszka i dokładnie wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu, jeśli uznasz, że to potrzebne.

Czy znacie lepszy przepis na sos myśliwski? Czekamy na Wasze opinie!

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Fundusze inwestycyjne stabilnego wzrostu

Aktualna oferta rynkowa funduszy inwestycyjnych jest bardzo szeroka. Klienci mogą wybierać spośród kilku rodzajów produktów finansowych, które odzwierciedlają odmienne strategie inwestycyjne. Można tutaj wymienić następujące fundusze: rynku pieniężnego, obligacyjne, stabilnego wzrostu, zrównoważone oraz akcyjne. Powyższe usługi inwestycyjne nieprzypadkowo zostały wymienione właśnie w takiej kolejności.

Google Docs (Dysk Google) – udostępnianie plików

Aplikacja Google Docs umożliwia udostępnianie plików innym użytkownikom Internetu. Można zarówno udostępnić pliki tylko do podglądu, jak i umożliwić innym użytkownikom współtworzenie dokumentu. Dzięki temu aplikacja może być świetnym narzędziem do wymiany myśli i koncepcji pomiędzy użytkownikami.

Zobacz też

Makaron (razowy, biały, ryżowy) – kalorie, wartości odżywcze

Makaron znany jest ludziom od ponad 4 tysięcy lat. W Dolinie Żółtej Rzeki, gdzie powstało najstarsze państwo chińskie, badacze znaleźli nitki makaronu, jakim żywili się ówcześni osadnicy. Jak się okazuje, nie tylko w Chinach zajadano się specjałem z wody i mąki. Starożytni Grecy i Rzymianie również włączyli go do swojego menu!

Pompa próżniowa – jak wybrać, montować i eksploatować?

Coraz częściej zdarza się, że nawet we własnych domach i mieszkaniach montujemy systemy klimatyzacji. Oczywiście w prywatnych obiektach są...

Autos – sprawdzony dostawca wysokiej klasy części zamiennych do pojazdów użytkowych

W przypadku firm, które dysponują flotą pojazdów użytkowych, szybka dostawa części zamiennych jest na wagę złota. Właśnie dlatego warto...

Może Cię zainteresuje: