Rośliny strączkowe, które są głównym składnikiem pasztetu, bogate są w białko, a warzywa zawierające cenne składniki mineralne oraz witaminy są niezbędne w naszej codziennej diecie. Do przygotowania pasztetu warzywnego potrzeba
40 g fasoli,
40 g grochu,
40 g ciecierzycy w puszce,
500 g selera,
200 g marchewki,
50 g pietruszki,
150 g cebuli,
200 g masła,
300 g pieczarek,
4 jaja,
1 szklanka bułki tartej,
250 ml bulionu z kostki rosołowej,
2 łyżeczki oleju,
sól, pieprz.
Fasolę i groch musimy namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ciecierzycę z puszki odcedzamy z zalewy i osuszamy. Pieczarki kroimy i dusimy z solą i pieprzem pod przykryciem na małym ogniu, na dwóch łyżeczkach oleju. Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na drobniejsze kawałki i gotujemy w bulionie z kostki rosołowej. Gdy będą już miękkie wyjmujemy warzywa z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia, a w pozostałym wywarze rozpuszczamy masło. Przestudzone warzywa, groch, fasolę i ciecierzycę mielimy maszynką. Do zmielonej masy dodajemy wywar z masłem, usmażone pieczarki, jajka, bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
Długą wąską foremkę lub dwie mniejsze smarujemy od wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą, nakładamy do nich przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Ten pasztet wegetriański jest bardzo smakowity. Spróbujcie!
Fot. Agata Piecuch
Znacie inny przepis na pasztet warzywny? Podzielcie się nim w komentarzu.