Nie od dzisiaj znane są sposoby na przetwory z warzyw i owoców. Dzięki nim możemy w zimowym okresie korzystać z tego, co zebraliśmy latem. Chociaż na sklepowych półkach jest mnóstwo przetworów, od ogórków konserwowych po sałatki z czerwonej kapusty, najlepiej jednak smakują te, które sami zrobiliśmy w domu.
Ciekawym pomysłem mogą być ogórki w miodzie, które możemy wykorzystać później do kanapek lub jako surówka do dań obiadowych. Do ich przygotowania
4 kg ogórków,
2 litry wody,
2,5 szkl. cukru,
2 szkl. octu,
4 czubate łyżki soli,
5 łyżek miodu.
Przygotowane ogórki myjemy pod bieżącą wodą (możemy je obrać ze skórki). Następnie kroimy je na plasterki i tak pokrojone wkładamy do słoików.
Wodę, cukier, ocet, sól i miód mieszamy ze sobą w garnku, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza zalewa zagotuje się, odstawiamy ją do przestygnięcia. Następnie zalewamy nią pokrojone ogórki w słoikach i zakręcamy. Warto kupić nowe nakrętki do słoików, a stare wyrzucać, ponieważ używane mogą być nieszczelne. Tak przygotowane słoiki, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 25 minut, a następnie odstawiamy do ostudzenia i wynosimy w chłodne miejsce. Już po paru tygodniach nasze ogórki w miodzie są gotowe do jedzenia.
Znacie inny przepis na ogórki w miodzie? Podzielcie się nim w komentarzu.