Koperek możemy dodawać do wielu dań. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi doskonale urozmaica sos, który możemy wykorzystać do mięs czy kasz. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo szybkie i proste. Do jego wykonania
250 ml bulionu warzywnego z kostki,
4 łyżki posiekanego koperku,
1 łyżka mąki,
3 łyżki śmietany do sosów,
1 łyżka masła,
sól, pieprz.
Koperek myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Wcześniej przygotowany, zimny bulion warzywny mieszamy za pomocą trzepaczki z przesianą łyżką mąki, żeby nie zrobiły się grudki. Przelewamy do rondelka i stawiamy na ogniu, żeby się zagotował – wtedy zgęstnieje. Należy wtedy dodać łyżkę masła, a sos stanie się aksamitnie gładki. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek i równomiernie rozprowadzamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem koperkowym możemy polać np. uduszony lub grillowany filet z kurczaka (ewentualnie filet rybny), do tego ziemniaki, może być kasza gryczana i surówka. Obiad gotowy.
Znacie inny przepis na sos koperkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.