Koperek możemy dodawać do wielu dań. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi doskonale urozmaica sos, który możemy wykorzystać do mięs czy kasz. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo szybkie i proste. Do jego wykonania

250 ml bulionu warzywnego z kostki,
4 łyżki posiekanego koperku,
1 łyżka mąki,
3 łyżki śmietany do sosów,
1 łyżka masła,
sól, pieprz.

Koperek myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Wcześniej przygotowany, zimny bulion warzywny mieszamy za pomocą trzepaczki z przesianą łyżką mąki, żeby nie zrobiły się grudki. Przelewamy do rondelka i stawiamy na ogniu, żeby się zagotował – wtedy zgęstnieje. Należy wtedy dodać łyżkę masła, a sos stanie się aksamitnie gładki. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek i równomiernie rozprowadzamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sosem koperkowym możemy polać np. uduszony lub grillowany filet z kurczaka (ewentualnie filet rybny), do tego ziemniaki, może być kasza gryczana i surówka. Obiad gotowy.

Znacie inny przepis na sos koperkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOgórki w miodzie – przepis
Następny artykułSałatka z brokułem – przepis

Zbigniew Wawer - ukończył studia o kierunku dziennikarskim. Od 2005 roku jest współwłaścicielem Kawiarni i Pizzerii "Perełka" w Mielcu, dlatego można powiedzieć, że sprawy kulinarne zna od kuchni. Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL

Nasz specjalista pisze o sobie:


Gotowanie zaraz po jedzeniu to najprzyjemniejsza rzecz w moim życiu. Jako dziecko nie znosiłem niczego poza bułką posmarowaną masłem i dżemem, ale z czasem zmieniłem podejście do różnych przysmaków. Jeszcze parę lat temu oliwki mogły dla mnie nie istnieć, a ser pleśniowy nie przechodził mi przez gardło, dzisiaj nie mogę żyć bez tych smakołyków.

Na szczęście nadal są potrawy, których jeszcze nie próbowałem, dzięki czemu mogę przeżywać tę niekończącą się, fascynującą przygodę, jaką jest odkrywanie nieznanych dotąd smaków, a później dzielenie się nimi z innymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here