Brokuł wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do zup, zapiekanek, sałatek i dań obiadowych. Możemy go spożywać na surowo albo ugotować. Spróbujmy zatem przygotować sałatkę brokułową z szynką (w wersji wegetariańskiej, nie musimy dodawać mięsa). Do przygotowania sałatki z brokułem potrzeba:
5 plasterków szynki,
1 brokuł,
4 jajka,
200 g pokrojonych pieczarek marynowanych,
1 łyżka majonezu,
200 g śmietany,
pieprz.
Brokuł dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty, należy pamiętać, żeby go nie rozgotować, ponieważ będzie się rozpadał. Po 3 minutach należy wyjąć warzywo z wody i odstawić do ostudzenia. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, wrzucamy brokuł i jajka do wcześniej przygotowanej miski, dodajemy szynkę pokrojoną w nieduże paseczki. Pieczarki odcedzamy od zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy do pozostałych składników i wszystkie razem mieszamy.
Majonez mieszamy ze śmietaną, możemy dodać pół zmiażdżonego ząbka czosnku jeśli lubimy jego smak i wlewamy do składników sałatki. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Możemy również dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Tak przygotowana sałatka jest bardzo pożywna i sycąca, można ją przechowywać w lodówce, ale najlepiej przygotowywać takie porcje, aby można było je zjeść od razu.
Znacie inny przepis na sałatkę brokułową? Podzielcie się nim w komentarzu.