Do przygotowania barszczu wigilijnego
1 porcja włoszczyzny (jak do rosołu),
4 buraki,
sok buraczany,
cebula,
pieprz,
sól,
liście laurowe,
czarny pieprz w ziarnach,
szczypta cukru,
garść suszonych grzybów.
Zaczynamy do ugotowania bulionu z warzyw. Warzywa należy wcześniej obrać, umyć i gotować jak na rosół wraz z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym. W drugim garnku gotujemy obrane, umyte, pokrojone buraki. Nie gotujemy ich razem z warzywami, aby ich nie zabarwiły. Do wywaru z buraków dodajemy suszone grzyby, podgotowujemy razem, po czym wyciągamy wszystkie warzywa. Wywary łączymy przelewając je przez sitko, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy także soku buraczanego – dla smaku i koloru.
Gotujemy razem – jednak dwóch błędów nie wolno nam popełnić. Po pierwsze nigdy nie przykrywamy barszczu – traci wtedy swój czerwony kolor – brązowieje. Z tego samego powodu nie możemy go zagotować! Podgrzewamy go jedynie, a pokrywką przykrywamy jedynie zimny, kiedy odstawiamy do lodówki. Barszcz jest prawie gotowy. Teraz musimy jeszcze go doprawić do smaku. Możemy do tego użyć pieprzu. Aby był bardziej kwaśny możemy wycisnąć kilka kropel soku z cytryny (lub dodać odrobiny kwasku cytrynowego). Możemy nieco go posłodzić albo dodać łyżkę soku jabłkowego – dzięki temu nabierze słodko-kwaśnego smaku.
Należy uważać z ilością grzybów – pamiętajmy, że są bardzo aromatyczne. W postnym barszczu są jednym z najważniejszych składników. Barszcz najlepszy jest drugiego i trzeciego dnia, dlatego dobrze jest zrobić go dzień przed Wigilią.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Barszcz z puree ziemniaczano – warzywnym
1 cebula
2 cebule dymki
125 ml mleka
4 łyżki jogurtu naturanego
1 marchewka
20 dag kopru włoskiego (1 sztuka)
1/2 łyżki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 litr bulionu warzywnego
30 g ziemniaków
sól
pieprz
Cebulę, buraczki i marchewkę obieramy. Teraz zajmiemy się krojeniem warzyw. Buraki kroimy w kostkę. Cebulę siekmy dość drobno. Około 1/3 marchewki trzemy na grubej tarce, resztę kroimy w grubą kostkę.
Teraz zabieramy się do kopru. Myjemy go, odkładamy listki. Bulwę ścieramy na grubej tarce. Starte warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na bok.
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim cebulę. Dodajemy buraki, marchewkę, którą pokroiliśmy, koper włoski. Smażymy z cebulą 3 minutu. Po tym czasie wlewamy bulion.
Na małym ogniu gotujemy zupę przez około 30 minut.
Ziemniaki i dymkę kroimy.
Ziemniaki gotujemy ok 15 minut w posolonej widzie. Kiedy zmiękną, odlewamy wodę i krótko odparowujemy je na dużym ogniu.
Buraki i resztę warzyw mieksujemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie grzejemy.
Teraz miksujemy ziemniaki. Dodajemy do nich jogurt, tartą marchewkę i koper włoski, a również posiekaną drobno cebulę dymkę. Mieszamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na telarz wykładamy porcję ziemniaków, które zalewamy barszczem. Smacznego!
Znacie inny przepis na barszcz wigilijny? Podzielcie się nim w komentarzu.