Do przygotowania szpinakowego sosu do spaghetti
szpinak, najlepiej świeży, jeśli mrożony – to w liściach,
żółty ser,
śmietana 18%,
czosnek (4-5 ząbków),
cebula,
olej do smażenia,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Wrzucamy cebulkę na rozgrzany olej i smażymy na złoto na małym ogniu. W tym czasie kroimy szpinak i dodajemy go do cebuli wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dusimy pod przykryciem. Szpinak jest bardzo aromatyczny, więc w kuchni momentalnie zacznie unosić się piękny zapach.
Szpinak dusimy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser, śmietanę i przyprawy – sporo soli, pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej. Dusimy razem, mieszając co chwilę, przez jakieś 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z gotowym już sosem, dzielimy na porcje, posypujemy startym serem (jeśli mamy parmezan, to tym lepiej) i podajemy. Palce lizać!
Na pewno tym daniem zaskoczymy naszych gości. Jest szybkie, smaczne, nieprzeciętnie aromatyczne, sycące. Łatwo do niego dobrać wino, nadaje się nawet na elegancką kolację, ponieważ jest oryginalne i wykwintne.
Znacie inny przepis na sos szpinakowy? Podzielcie się nim w komentarzu.