Dobrą bazą do dalszego przetwarzania i wzbogacania są kurki w śmietanie. Do ich przygotowania
40 dag kurek,
150 g śmietany – najlepiej kwaśnej i gęstej,
koperek,
sól i pieprz,
łyżka masła oraz cytryna.
Uwaga!
Jako dodatkowej przyprawy można użyć tymianku – świetnie komponuje się ze smakiem kurek. A to z czym kurki zjemy zależy od nas – nawet z chlebem są świetne.
Na początku myjemy kurki. Jeśli mamy bardzo duże grzyby, to kroimy je wzdłuż. Na patelni roztapiamy masło i na nie wrzucamy grzyby. Smażymy je pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Krótko smażone grzyby są jędrne i soczyste. Usmażone kurki doprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy nie będą zbyt gorące, dodajemy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i nasze kurki są gotowe. W ten sam sposób możemy zrobić również inne grzyby, jednak zajmie to więcej czasu. Kurki przygotowane w ten sposób są najsmaczniejsze.
Do grzybów można dodać jeszcze cebulę. Wtedy to od niej zaczynamy i dorzucamy kurki, kiedy piórka cebuli zeszklą się na maśle.
Znacie inny przepis na kurki w śmietanie? Podzielcie się nim w komentarzu.