Przygotowanie i jedzenie krewetek
Na początku musimy zdecydować, w jaki sposób chcemy je przygotować. Przed przygotowaniem można je ugotować we wrzącej wodzie lub na parze. Należy uważać z wrzątkiem, ponieważ zbyt długie gotowanie może pozbawić krewetki ich smaku. Najlepiej gotować je do 5 min w osolonej i przyprawionej wodzie. W przypadku krewetek mrożonych zamiast przypraw dodajemy do wody ocet winny lub kwasek cytrynowy.
W przeciwieństwie do innych owoców morza skorupka krewetek jest delikatniejsza i można usunąć ją bez problemu. Najpierw wyrywa się główkę (poprzez wykręcenie jej kciukiem i palcem wskazującym), a potem poczynając od ogona usuwa się skorupkę. Tak obraną krewetkę zjada się widelcem.
Uwaga!
Ciekawostka:
Niektórzy ludzie zajadają się krewetkami w pancerzach (uprzednio usmażonymi). Uważają oni, że ta część nadaje krewetce wyrazisty smak.
Krewetki mogą się również pojawić się na stole już obrane, jako samodzielne danie, przystawka albo dodatek do innych potraw. Wówczas skrapiamy całą krewetkę cytryną. Należy przy tym uważać, aby nie pochlapać sokiem osoby siedzącej w pobliżu (można użyć do tego łyżki).
Najczęściej jako przystawkę serwuje się je razem z sosami – w kieliszku koktajlowym.
Jedząc krewetki, trzymacie się sztywno reguł czy spożywacie je zgodnie z upodobaniami?