Małże jada się na różne sposoby. Niektórzy wolą świeże, inni gotowane lub smażone. Bez względu na sposób przyrządzenia, savoir – vivre każe zadbać, aby potrawa była świeża. Jeśli ktoś będzie chciał poczęstować gości ugotowanymi małżami, będzie musiał sprawdzić, które z nich po ugotowaniu mają zamkniętą skorupę. Jeśli skorupy nie można otworzyć, potrawa jest nieświeża i trzeba ją wyrzucić. Jeżeli ktoś woli żywe małże, również sprawdza ich skorupki. W tym przypadku odwrotnie – jeżeli skorupa sama otwiera się, to znaczy, że potrawa nie nadaje się do jedzenia.

Uwaga!

Jak jeść małże? Posługiwać się można różnymi sposobami. Niektórzy jedzą je tylko za pomocą palców. Savoir – vivre uznaje taką metodę, ale raczej w gronie bliższych osób, czyli podczas uroczystej kolacji nie wyglądałaby elegancko. Jedną ręką przytrzymuje się małże, a drugą otwiera się ich skorupki. Wnętrze wydobywa się palcami, skrapia sokiem z cytryny i podaje się do ust. Mięso małż można też wydobywać za pomocą drugiej części skorupki, posługując się nią jak szczypcami. Bardziej elegancko wygląda zjadanie wnętrza przy użyciu widelca. Małże można wówczas przytrzymywać szczypcami.

W osobnym talerzyku można podać sos, w którym zanurzać się będzie mięso małż. Jedząc potrawę z takim dodatkiem, trzeba uważać, aby nie ubrudzić nim stołu i ubrania. Sos nabiera się powoli, w niewielkiej ilości i ostrożnie podnosi się do ust. Dobrze byłoby wytrzeć usta serwetką. Jeśli mięczaki jada się, używając palców, serwetki także powinny zostać położone na stole. Nie wypada, żeby goście siedzieli z brudnymi palcami. Dodatkiem do małż może być również chleb. Jaki napój? Najlepsze będzie białe wino, ponieważ takie podawane jest do owoców morza.

jedzenie małżysxc.hu

Warto też zadbać o ogólny wygląd potraw i stołu. Przede wszystkim talerze, kieliszki muszą być czyste i zadbane. Jeżeli spotkanie będzie mieć oficjalny bądź uroczysty charakter, stół powinien wyglądać elegancko. Dobrze, żeby zastawa pochodziła z tego samego kompletu. Dotyczy to również widelczyków. Zazwyczaj wybiera się talerzyki w jasnych odcieniach. Jeśli spotkanie będzie luźniejsze, kolor nie jest tak istotny. W każdym przypadku, dobrze będzie jeśli zużyte skorupki szybko znikną ze stołu.

Próbowaliście małży? Które z owoców morza lubicie najbardziej?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak podawać koktajle?
Następny artykułMenu na uroczysty obiad

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here