Savoir – vivre ustala, że sery podaje się po głównym daniu, przed deserem. Muszą leżeć na desce, poukładane w kilka gatunków. Znajdą się wśród nich ostrzejsze i łagodne smaki. Zasada jest taka, że zaczyna się od łagodniejszych smaków i przechodzi się do ostrzejszych.

Po głównym posiłku można podać sery pleśniowe. Mogą być z niebieską pleśnią (np. rokpol, roquefort) lub z białą pleśnią (np. camembert, brie). Na desce powinny znaleźć się także średnio twarde sery żółte (np. najbardziej popularna gouda) oraz sery z koziego mleka.

Wcześniej można je pokroić, ale goście nie obrażą się, jeśli sami podzielą kawałki według własnego smaku i uznania. Trzeba przy tym pamiętać o właściwych nożach do krojenia serów. Jak pokroić? Okrągłe i kwadratowe kroi się tak jak tort. Od podłużnych odcina się prostokątne kawałki. Trójkątne sery dzieli się na mniejsze trójkąciki.

Bon ton zaleca, aby zadbać o elegancki wygląd potrawy. Deskę można więc przyozdobić owocami, np. winogronami (mogą być ciemne i jasne lub tylko jedne z nich w zależności od woli gospodarzy). Częstym dodatkiem są również oliwki. Ładnie wyglądają także orzechy włoskie. Kompozycja zależy od gustu i ilości serów, leżących na desce. Najważniejszy jest dobry smak i ogólny wygląd.

Dobrze pamiętać o odpowiednim pieczywie. Często wraz z serami podaje się bagietkę. Jeśli ktoś woli inne, miękkie i kruche pieczywo, również może zaproponować takie. Zazwyczaj sery zjada się z białym, pszennym pieczywem.

jak podawać sersxc.hu

Jaki napój? Najczęstsze i najbardziej eleganckie jest wino. Przyjmuje się, że do delikatnego smaku wina dobiera się łagodny smak serów, te mające bardziej wyrazisty smak, łączy się z mocniejszym, bardziej wytrawnym winem. Jeśli ktoś woli ostry ser i łagodne wino także może zaproponować takie połączenie. Kolor alkoholu nie jest bardzo istotny, wybiera się zarówno białe, jak i czerwone wina. Niektórzy wolą piwo. Ten alkohol także może być podany, jeśli lubią go goście i gospodarze. Savoir – vivre nie będzie, w tym przypadku, uznawać picia piwa za złe wychowanie.

Żółty, pleśniowy czy biały? Który rodzaj sera najbardziej lubicie?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak podawać koniak?
Następny artykułJak podawać szampana?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here