Jako dodatek do potraw głównych ziemniaki serwuje się w rozmaitej postaci:
W całości – tylko w przypadku młodych ziemniaków. Jeśli danie głównie zostało już nałożone wcześniej, a ziemniaki stanowią jego jedyny dodatek, postępujemy z nimi tak samo, jak z resztą dania. Natomiast jako jeden z dodatków na stole podawane są w salaterce bądź też półmisku.
Pieczone – najzdrowszy sposób przyrządzenia ziemniaka. Serwujemy je na półmisku razem z łyżką do nabierania.
Puree – przyrządzane ze zgniecionych ziemniaków. Podawane w misce lub w małych salaterkach.
Kluski – jeśli stanowią odrębne danie, serwujemy je  na osobnych talerzach. Jako dodatek do dania ułożone na półmisku.

Jak jeść ziemniaki?
Chociaż powoli odchodzi się już od tej zasady i dopuszcza się użycia noża, to wciąż jednak oczekuje się, aby podane w całości ziemniaki jeść tylko widelcem.

Dekoracja
Salaterki i półmiski, w których podajemy ziemniaki można oryginalnie przyozdobić.
Klasycznie – ziołami, smażoną cebulką albo bardziej kolorowo – plasterkami marchewki, cytryną albo rzodkiewką.

Podając ziemniaki, trzymacie się sztywno reguł czy serwujecie je wedle uznania?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here