Masło podaje się na stół w specjalnym pojemniku, zwanym maselniczką. Nakłada się je za pomocą tępego noża. Masło należy przełożyć na swój talerz i dopiero smarować nim chleb. Zasadniczo różni się od innych noży ułożonych na stole. Nóż do masła nie posiada ostrych krawędzi, ponieważ służy jedynie do nakładania i smarowania. Swoje zastosowanie znajduje nie tylko w rozsmarowywaniu masła, ale również twarożku i serka topionego.

Noże do masła najczęściej wykonane są z drewna lub metalu, jednakże coraz częściej można znaleźć ich bambusowe odpowiedniki.

Idealny nóż do masła powinien poradzić sobie z nawet najtwardszym kawałkiem masła, a także nie szarpać chleba.

Nóż do masła powinien być położony na specjalnym talerzyku koło maselniczki i koszyka z pieczywem.

Różnorodne kształty i zdobienia sprawiają, że noże do masła przypominają małe dzieła sztuki. Obok tego rodzaju noży na półkach sklepowych można znaleźć również wykrawacze do masła. Służą one do wykrawania dekoracyjnych wiórków.

Macie pośród Waszych akcesoriów kuchennych nóż do masła? Jaki?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here