Savoir-vivre Toast na imprezie firmowej – co powiedzieć?

Toast na imprezie firmowej – co powiedzieć?

-

Według reguły savoir-vivre’ u najpierw powinna wznieść toast osoba organizująca imprezę, najczęściej pracownik firmy, zajmujący najwyższe stanowisko. Słowa zależą od okazji. Przemowa nie powinna być jednak długa, nawet jeśli chwila jest bardzo uroczysta. Jeżeli przedsiębiorstwo świętuje swój sukces, można w kilku słowach przypomnieć jego historię, pierwsze, najbardziej udane kroki. Następnie przechodzi się do sedna, czyli do wyrażenia dumy, zadowolenia z ostatniego sukcesu. Dobre wychowanie każe pamiętać, że na tą chwilę pracowało wiele osób. Wypada więc podziękować wszystkim.

Nie trzeba wymieniać każdego z imienia i nazwiska, można po prostu wyrazić wdzięczność dla całego zespołu. Jeżeli kierownictwo chce podziękować sponsorom kampanii, która zakończyła się pomyślnie, jej patronom medialnym, powinno wymienić wszystkie firmy z nazwy i zwrócić się do osób, które je reprezentują. Podobnie wygląda wznoszenie toastów, gdy przyjęcie organizowane jest z okazji jubileuszu.

Firmowym imprezom niekiedy towarzyszy wznoszenie toastów. Co prawda, nie ma gotowych tekstów całego toastu, ponieważ słowa zależą od okazji, która jest powodem przyjęcia, do hierarchii w firmie, od relacji pomiędzy pracownikami. Są jednak zasady, według których powinno się wznosić każdy firmowy toast. Istnieją też przyjęte formuły, które mogą pomóc w wyrażeniu myśli.

Uwaga!

Należy zacząć tekst toastu od słów, przedstawiających honorowaną osobę i od wyjaśnienia okazji toastu. Następnie można podziękować za pracę dla firmy i życzyć sukcesów w dalszym życiu zawodowym w firmie. Życzenia powodzenia w osobistych sprawach lepiej unikać. Podczas imprez firmowych dobrze zachować odpowiedni dystans. Słowa przemowy też powinny być bardziej służbowe. Podobnie wznosi się toasty na cześć honorowych gości.

Czego według Was nie powinno się mówić na imprezie firmowej? Co uważacie za największą gafę?

Poprzedni artykułJęzyki obce w podróży
Następny artykułJak jeść homara?
Anna Wyczyńska

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zostać managerem?

Bez wkładu w postaci ciężkiej pracy i determinacji managerami zostają jedynie Ci, którzy zamiast zwrotu manager, powinni na wizytówkach mieć wypisane „zawód Syn” lub „zawód Córka”. Można mieć rodzica, który niejako w prezencie da nam stanowisko managerskie, można ciężką pracą studiami z zarządzania i zbieraniem doświadczeń dostać managerski etat. Można również z odrobiną szczęścia, uporu, niedużą dozą tupetu i większą pewności siebie - dojść do upragnionego stanowiska.

Kiedy kastrować kota?

Planujesz kastrację swojego kota? Sprawdź, kiedy możesz wykonać taki zabieg, by nie zagrozić zdrowiu swojego pupila.

Zobacz też

Koszty leasingu dla firmy

Leasing to jedna z najpopularniejszych form pożyczki, czy najmu maszyn przeznaczonych dla działalności gospodarczej. Umowa leasingowa może obejmować praktycznie każdy rodzaj sprzętu: od samochodów począwszy, poprzez maszyny produkcyjne,sprzęt medyczny, urządzenia gastronomiczne, czy łóżka do masażu i zabiegów kosmetycznych.

Naturalne peruki po chemioterapii – poradnik przed zakupem

Naturalne peruki znajdują zastosowanie przy różnych okazjach. Między innymi – korzystają z nich osoby, które przeszły chemioterapię – formę...

Markowe polskie obuwie i torebki – najwyższa jakość oraz oryginalne wzornictwo

W przypadku obuwia jakość ma ogromne znaczenie. Wie o tym każdy, kto chociaż raz zakupił niskogatunkowe buty. Trudno w...

Może Cię zainteresuje: