1. Co i kiedy podawać?
Ważna jest prawidłowa kolejność, z jaką na stołach pojawiają się potrawy. Wygląda ona tak:
– przystawki gorące
– zupy
– dania rybne i mięsne
– desery oraz owoce
– napoje ciepłe

2. Upodobania gości
Ważne jest umożliwienie wyboru różnych potraw ponieważ goście mają odmienne gusta:
– zupy – żurek staropolski lub barszcz czerwony;
– drugie danie – pieczona kaczka lub kurczak;
– dla dzieci – filet z drobiu z pieczonymi ziemniakami;
– wegetarianie – potrawy z tofu lub soi albo zupy, kremy z warzyw;

3. Alkohol
Istotne jest, aby proponowane wina pasowały do potraw:
– białe wino łączymy z mięsem drobiowym oraz rybami,
– czerwone wino z dziczyzną i mięsem,
– likiery podajemy do deserów,
– szampanem wznosimy toast.

4. Tort
Warto zorientować się, jak powinien wyglądać. Przecież to najbardziej okazały element menu weselnego. Cukiernicy umieją stworzyć prawdziwe cuda, będące nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również smacznym deserem.

Przykładowe menu
1. toast – szampan
2. przystawki – łosoś, koreczki z serem, wędliny
3. zupy – rosół z makaronem, barszcz czerwony z pasztecikami
4. dania główne – schab ze śliwkami, de-volaille z pieczarkami
5. desery – mus czekoladowy, tiramisu
6. sałatki – z kurczakiem i ananasem, grecka, jarzynowa

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJakie rośliny wybrać do sypialni?
Następny artykułJak być szczęśliwym w związku?

Joanna Rayzacher - skończyła studia socjologiczne i dziennikarskie. Pracowała w portalach zajmujących się tematyką kobiecą, związaną z pielęgnacją ciała i wizażem (m.in.: kobiety.pl), czasopismach (m.in.: "Moda&Styl", "Dzieciaki") oraz w radiu. Od 2009 roku współpracuje z magazynem "Pro-KREACJA" i zajmuje się projektami społecznymi w fundacji "Dbam o Zdrowie".

Nasz specjalista pisze o sobie:

Zawsze lubiłam obserwować ludzi, interesowało mnie co mówią i myślą, także co mogą zrobić, aby czuć się lepiej.

Praktyki dziennikarskie odbyłam w portalu Rossnet.pl, zajmującym się tematyką dotyczącą urody oraz zdrowia. W przeszłości współpracowałam (przez kilka lat) z pismem „Moda&Styl”, gdzie pisałam artykuły dotyczące tematyki lifestylowej (na przykład artykuł o subkulturze lolit), jak również przeprowadzałam wywiady, m.in.: rozmowę z projektantem mody - Wojtkiem Dziedzicem oraz twórcą nowatorskich projektów designerskich - Tomkiem Rygalikiem.

W piśmie „Dzieciaki” byłam autorką artykułów dotyczących diagnoz problemów społecznych oraz sposobów ich rozwiązania (przemoc w rodzinie, tolerancja), jak również problemami zdrowotnymi (ciąża, wcześniaki, anomalie). W portalu Kobiety.pl. pisałam m.in.: reportaże o popularności lumpeksów, eseje o atrakcyjności fizycznej, kulturze masowej, dandyzmie oraz felietony.

Obecnie współpracuję z magazynem „Pro-KREACJA”. Zawodowo jestem związana z Fundacją „Dbam o Zdrowie”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here