1. Co i kiedy podawać?
Ważna jest prawidłowa kolejność, z jaką na stołach pojawiają się potrawy. Wygląda ona tak:
– przystawki gorące
– zupy
– dania rybne i mięsne
– desery oraz owoce
– napoje ciepłe
2. Upodobania gości
Ważne jest umożliwienie wyboru różnych potraw ponieważ goście mają odmienne gusta:
– zupy – żurek staropolski lub barszcz czerwony;
– drugie danie – pieczona kaczka lub kurczak;
– dla dzieci – filet z drobiu z pieczonymi ziemniakami;
– wegetarianie – potrawy z tofu lub soi albo zupy, kremy z warzyw;
3. Alkohol
Istotne jest, aby proponowane wina pasowały do potraw:
– białe wino łączymy z mięsem drobiowym oraz rybami,
– czerwone wino z dziczyzną i mięsem,
– likiery podajemy do deserów,
– szampanem wznosimy toast.
4. Tort
Warto zorientować się, jak powinien wyglądać. Przecież to najbardziej okazały element menu weselnego. Cukiernicy umieją stworzyć prawdziwe cuda, będące nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również smacznym deserem.
Przykładowe menu
1. toast – szampan
2. przystawki – łosoś, koreczki z serem, wędliny
3. zupy – rosół z makaronem, barszcz czerwony z pasztecikami
4. dania główne – schab ze śliwkami, de-volaille z pieczarkami
5. desery – mus czekoladowy, tiramisu
6. sałatki – z kurczakiem i ananasem, grecka, jarzynowa
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.