Spotkanie zaplanuj raczej na późne popołudnie lub wieczór, kilka godzin po obiedzie. Kolacja przy świecach i delikatne, ale słodkie przekąski, będą idealnie pasować.

Najpierw kolacja. Lekkim, ale zarazem sycącym daniem na ciepło, będzie makaron z cukinią i pomidorami. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmuje kilkanaście minut. Makaron penne ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie umyj i obierz cukinię i pokrój ją w dużą kostkę. Podsmaż na małej ilości oliwy przez krótką chwilę, następnie dolej trochę wody, przypraw solą, papryką, dodaj pokrojone pomidory i duś warzywa. Po kilku minutach, gdy warzywa nieco zmiękną, ściągamy patelnię z ognia. Ugotowany makaron przekładamy na talerz i nakładamy warzywa. Wierzch posypujemy bazylią. Ugotowane penne można też wyłożyć do naczynia żaroodpornego, pokryć uduszonymi warzywami, posypać otartą bazylią i startym serem i zapiec kilka minut, aż wierzchnia warstwa się roztopi.

Nieodłącznym elementem walentynkowych kolacji jest czerwone wino. Na tę okazję, przygotuj butelkę Waszego ulubionego trunku, dzięki któremu będziecie bardziej rozluźnieni.

Po kolacji, zaserwuj przekąski. Ważne, aby przygotować je wcześniej i dotrzymywać towarzystwa gościowi, a nie zajmować się gotowaniem.

czekoladowe fondue

Źródło: photoxpress.com

Czekoladowe fondue to wprost wymarzony deser na dzień św. Walentego. Spływająca lawina gorących słodkości, w której zanurza się pyszne owoce pobudza zmysły. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu, wcześniej możesz przygotować niezwykle apetyczne truskawki. Aby efekt wizualny powalił ukochanego, najpierw dokładnie oczyść całe owoce i nie urywaj szypułek. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku, by dokładnie obeschły. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej trzy tabliczki czekolady, dodając do nich trochę mleka. Kiedy roztopią się na płynną masę, a truskawki będą całkowicie suche, zanurzaj je kolejno w słodkiej masie i odkładaj na papier śniadaniowy. Kiedy czekolada zaschnie, ułóż owoce na eleganckiej tacy i gotowe.

Uwaga!

Szypułki truskawek przydadzą się, gdy zechcesz nakarmić swojego partnera, tą przepyszną przekąską.

Znacie jakieś inne fajne przepisy na Walentynki? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić palmę wielkanocną?
Następny artykułJaki prezent dla babci i dziadka na urodziny?

Anita Szot – absolwentka Kulturoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nauczyciel przedszkolny. Autorka cyklu artykułów o tradycjach świąt polskich publikowanych na łamach skierowanego do irlandzkiej Polonii „Życia w Irlandii”. W serwisie Spec.pl publikuje autorskie zdjęcia.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Moją pasją są podróże, odkrywanie nowych miejsc oraz związana z nimi kultura. Ciągle zgłębiam wiedzę dotyczącą polskich i zagranicznych tradycji. Różnorodność kultur na świecie, ich wytwory, obyczaje i zachowania są dla mnie niezmiernie ciekawe i inspirujące.  W moim polu zainteresowania szczególne miejsce zajmuje polska obrzędowość ludowa, dlatego zajmuje się pisaniem porad w dziale Okoliczności. Uwielbiam też orientalne klimaty przesycone głębokimi barwami i unoszącym się zapachem pikantnych przypraw.

Oprócz pisania, zajmuje się także pracą z dziećmi przedszkolnymi i staram się nieustannie wdrażać je w zachowań prokulturowe. Krzewienie rodzimej tradycji oraz życie w poszanowaniu odmienności kulturowej to główne cele, jakie przyświecają mojej pracy.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here