Jak zrobić mazurka na święta wielkanocne?
400 g mąki,
kostka masła,
150 g cukru pudru,
ok. 100 g zwykłego cukru,
5 jajek (podzielonych na białka i żółtka),
ok. 100 g wiórków kokosowych.
Najpierw trzeba rozdzielić jajka – osobno białka, osobno żółtka. Żółtek wystarczyłoby nawet 2 -3, ale aby nie marnować można użyć wszystkich pięciu.
Mąkę, masło (miękkie, ale nie stopione), żółtka i cukier puder zagniatamy na ciasto. Nie powinno być zbyt tłuste i klejące, wtedy należy dodać mąki. Nie powinno być też za kruche – wtedy należy dodać nieco masła. Ciasto powinno mieć idealną konsystencję – nie kleić się, być lekko kruche, dość ciężkie.
Ciasto formujemy w kulę i na chwilę odkładamy do lodówki. W tym czasie robimy pianę z białek. Piany im więcej tym lepiej, dlatego 5 białek to minimum. Ubijamy pianę na sztywno (sprawdzamy to odwracając miskę z pianą do góry dnem – jest to ryzykowny, ale najlepszy sposób), a następnie dodajemy do niej cukier (zwykły) oraz wiórki kokosowe i mieszamy razem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na ciasto wykładamy pianę i mazurek jest gotowy do pieczenia. Wkładamy go do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Jeśli piana się za bardzo przypieka – można ją przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu mazurek można dowolnie przystroić.
Znacie inny przepis na mazurek? Podzielcie się nim w komentarzu.