Gruszki w occie są bardzo uniwersalnym dodatkiem – można jeść je same, jako deser, ale fantastycznie smakują zestawione z mięsem, zwłaszcza pieczonym lub grillowanym.
Idealnie pasują też do drobiu – kaczki, gęsi, także do klasycznego pieczonego kurczaka lub indyka. Gruszki są też uznanym dodatkiem do serów, a takie w occie jeszcze lepiej niż świeże komponują się z serami (jako dodatek do zestawów serowych podawanych na desce).
Do zrobienia gruszek w occie najlepiej użyć twardych owoców.
kilogram gruszek,
pół litra wody,
pół kilograma cukru,
szklanka octu 10%,
kilka goździków i 2 laski cynamonu (jeśli nie mamy lasek tylko mielony cynamon, to około 2 łyżek).
Gruszki najpierw trzeba obrać i podzielić na ćwiartki. Oczywiście pestki i ogryzek wyrzucamy. Duże gruszki czasami warto podzielić nawet na ósemki – mniejsze smakują lepiej, ponieważ bardziej nasiąkają zalewą.
Z wody i cukru gotujemy syrop cukrowy. Od klasycznego syropu cukrowego różni się tym, że dodajemy do niego ocet, goździki i cynamon. Gotując mieszamy, by cukier dokładnie się rozpuścił.
Gruszki umieszczamy w słoikach i zalewamy syropem. Można lekko podgotować gruszki w syropie – włożyć je do garnka, a kiedy zaczną blednąć, robić się lekko szkliste, należy szybko je wyjąć. Należy pilnować, aby zbytnio nie zmiękły i nie zrobiła się papka. Następnie należy włożyć ciasno do słoików i wtedy zalać syropem. Słoiki zakręcamy, wekujemy, gotując we wrzątku około 10 minut, stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Gruszki w occie gotowe. Można odnieść je do spiżarni i przynosić zimą, by przywracały lato.
Znacie inny przepis na przetwory z gruszek? Podzielcie się nim w komentarzu.