Kruszonka zdobi ciasta, bardzo ładnie się przypieka, nadaje się do większości wypieków – do serników, do szarlotki i innych ciast z owocami, do tart, do ciast w stylu amerykańskim. Nie sposób nawet wymienić wszystkich ciast, które dekorowane są tradycyjną, łatwą w przygotowaniu kruszonką.
Do zrobienia ciasta na kruszonkę potrzebujemy masła, jajka, mąki i cukru. Możemy dodać do tego prostego, bazowego przepisu przyprawy lub zmodyfikować go w zależności od potrzeb – do szarlotek i jabłkowych ciast świetna będzie kruszonka z cynamonem, czasami lepsza niż zwykła będzie kruszonka zrobiona na brązowym cukrze.
Kruche ciasto na kruszonkę robimy ze składników w proporcjach 1:1:1:1, czyli na jedno masła przypada jedno jajko, jedna szklanka mąki i teoretycznie jedna szklanka cukru, chyba że chcemy nieco mniej słodką kruszonkę. Z takiej ilości wyjdzie nam spory kawałek ciasta. Kruche ciasto można spokojnie zamrozić i wyjąć wtedy, kiedy go potrzebujemy.
Składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Masło musi być miękkie, aby bez problemu je zagnieść. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy i ucieramy na tarce o grubych oczkach, od razu na ciasto. To ważne, aby zrobić to równomiernie. Kruszonka ma być apetyczną ozdobą ciasta – musi być rozłożona estetycznie. Kruszonkę ścieramy przygotowane wcześniej ciasto, tuż przed włożeniem go do piekarnika.
Znacie inny przepis na kruszonkę? Podzielcie się nim w komentarzu.