Jest niewiele osób, które sernika nie lubią, Nawet panie na niekończących się dietach, przy serniku pozwalają sobie na chwilę zapomnienia. Klasycznym wydaniem ciasta jest sernik wiedeński. Do jego przygotowania potrzebujemy: kilograma sera, 8 żółtek, 4 białka, pół kostki masła, 2 łyżek budyniu waniliowego, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego, półtorej szklanki cukru pudru i bakalii.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od dokładnego zmiksowania masła, cukru pudru, cukru waniliowego i żółtek. Kiedy mamy już jednolitą masę, rozpoczynamy powoli dodawać ser i dalej miksujemy. Z białek ubijamy pianę. Do gotowej masy serowej dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy delikatnie z pianą. Na koniec wsypujemy bakalie. Masę wlewamy do blachy (wcześniej trzeba nasmarować ją tłuszczem ) i pieczemy przez 70 minut w 180 stopniach.
Sernikiem, który podbił już niejedno podniebienie, jest sernik z rosą, ciasto znane także jako sernik „Łzy Wałęsy”. Składa się on z trzech części: placek, ser i na górze piana. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 3 szklanek mąki, 3 żółtek, szklanki cukru, kostki margaryny, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Kolejną warstwą jest masa serowa. Składa się ona z: 3 kostek twarogu, szklani cukru, 3 całych jajek, 1 budyniu waniliowego, pół szklani oleju, soku z 1 cytryny i pół litra mleka. Pianę na górę ciasta ubijamy z 3 białek i 3/4 szklanki cukru.
Ciasto ugniatamy ze wszystkich składników. Masę przygotowujemy, mieszając ze sobą kolejne składniki, mleko dodajemy na końcu. Masa ma być rzadka. Kiedy jest już gotowa, wylewamy całość na ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut i wlewamy ubitą pianę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu sernik odstawiamy. Następnego dnia pojawi się na nim słynna rosa lub jak kto woli – „łzy Wałęsy”.
Wariacji na temat sernika jest naprawdę dużo. Ser możemy połączyć z makiem, herbatnikami, wiórkami kokosowymi, migdałami i brzoskwiniami. W niektórych przepisach pojawia się także opcja wymieszania sera z ziemniakami. Nieważne, jak sernik przygotujemy, najważniejsze, by pojawił się świątecznym stole, bo sernik to ciasto typowo wielkanocne.
Znacie inne przepisy na wyjątkowe serniki wielkanocne? Podzielcie się nimi!