Jeśli komuś bardzo zależy na zrobieniu dobrej szynki, trzeba kupić naprawdę dobre mięso ze sprawdzonego źródła.
2 kg schabu bez kości, 2 litry wody, 1/2 szkl. soli niejodowanej, 1 łyżka cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 4 ząbki czosnku 2–3 łyżki majonezu, najlepiej dobrze doprawionego, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek.
Potrzebujemy dwóch dni, by przygotować wędlinę.
Dzień pierwszy:
Myjemy dokładnie mięso. Przyprawy wrzucamy do dużego garnka, zalewamy je zimną wodą i dodajemy majonez. Mieszamy, by majonez się rozpuścił i zabarwił wodę. Gotujemy, a potem odstawiamy do wystudzenia. Dopiero do zimnej zalewy wkładamy mięso. Z mięsem gotujemy jeszcze raz. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę i pozwalamy mięsu pogotować się około 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc do lodówki.
Dzień drugi:
Wyciągamy garnek z lodówki i powtarzamy gotowanie mięsa w zalewie. Tym razem również zdejmujemy garnek z palnika po 10 minutach gotowania, przykrywamy i odstawiamy. Kiedy zalewa wystygnie mięso można z niej wyjąć. Musi jeszcze ostygnąć.
Szynka jest już gotowa. Możemy zjeść gotowaną szynkę albo poddać mięso procesowi wędzenia, jednak do tego potrzebna jest wędzarnia.
Znacie inne przepis na szynkę wielkanocną? Podzielcie się nimi w komentarzach.