Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych jaj ugotowanych na twardo. Przekrojonych na pół i polanych majonezem. Zamiast majonezu możemy także użyć chrzanu, przy czym chrzan nie może być ze słoiczka. Najlepiej smakować na jajkach będzie chrzan świeżo starty. Jajka możemy też polać różnymi sosami. W tym przypadku liczą się przede wszystkim upodobania domowników. Dużo pole do popisu pozostawia kwestia jaj faszerowanych. Sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę dużo.
Jajka gotujemy i studzimy. Obieramy, ale nie wszystkie, część wykorzystamy do jajek faszerowanych przyrządzonych na ciepło. Z obranych jajek ostrożnie wyjmujemy żółtka, z których przygotujemy farsze w różnych smakach. Jedną z propozcji jest farsz z żółtek, tuńczyka, majonezu, kukurydzy i szczypiorku. Składniki mieszamy ze sobą. Ilość uzależniamy od żółtek jakie posiadamy. Dodajemy majonez, który połączy ze sobą farsz i doprawiamy całość pieprzem i solą. Możemy także przygotować farsz z żółtek, twarożku i chrzanu. Do takiego zestawu pasuje jeszcze rzodkiewka i cebulka. Podobniej jak w poprzednim przepisie całość łączymy majonezem i doprawiamy.
Pamiętajmy by wszystkie składniki dokładnie rozgnieść lub pokroić w drobne kawałki.Innymi składnikami, które przydadzą się nam do faszerowania jaj są pieczarki, szynka, łosoś i oliwki. Dobrym rozwiązaniem są pasty. Robimy je na przykład z żółtek zmieszanych z koncentratem pomidorowym, musztardą czy curry. Gotowe nadzienie wkładamy ostrożnie do jajek i układamy farszem do góry. Bardzo smaczne są także jajka faszerowane podane na ciepło. Ugotowane jaja przekrajamy wzdłuż, ale uwaga-jajka są w skorupkach. Trzeba zrobić to bardzo ostrożnie, by ich nie zniszczyć. Wydłubujemy całą zawartość skorupek. Białka z żółtkiem siekamy na drobne kawałki. Dodajemy koperek i doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do skorupek. Nafaszerowane połówki jajek układamy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu i podgrzewamy. Pamiętajmy by jajka udekorować. Przyda się do tego zielona rzeżucha albo szczypiorek.
sxc.hu
Jajka przydadzą się także do przygotowania kolorowych galaretek. Przekrojone na pół jaja możemy połączyć z kawałkiami kurczaka, zielonym groszkiem, kukurydzą i innymi dodatkami, które lubimy. Galareteki nie tylko dobrze smakują, ale też dobrze wyglądają. Jeśli wciąż mało nam jajek na świątecznym stole, pomyślmy o sałatkach w których jajka się znajdą. Może to być na przykład tradycyjna sałatka wielowarzywna. Oprócz jajek wrzucamy do niej pokrojone w kostke: ugotowaną marchewke i ziemniaki, kilka surowych jabłek, ogórki kiszone, zielony groszek, cebule albo pora i całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez.
Co Wy na to? Macie inne pomysły na jajeczne dania wielkanocne? Podzielcie się nimi!