Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych jaj ugotowanych na twardo. Przekrojonych na pół i polanych majonezem. Zamiast majonezu możemy także użyć chrzanu, przy czym chrzan nie może być ze słoiczka. Najlepiej smakować na jajkach będzie chrzan świeżo starty. Jajka możemy też polać różnymi sosami. W tym przypadku liczą się przede wszystkim upodobania domowników. Dużo pole do popisu pozostawia kwestia jaj faszerowanych. Sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę dużo.

Jajka gotujemy i studzimy. Obieramy, ale nie wszystkie, część wykorzystamy do jajek faszerowanych przyrządzonych na ciepło. Z obranych jajek ostrożnie wyjmujemy żółtka, z których przygotujemy farsze w różnych smakach. Jedną z propozcji jest farsz z żółtek, tuńczyka, majonezu, kukurydzy i szczypiorku. Składniki mieszamy ze sobą. Ilość uzależniamy od żółtek jakie posiadamy. Dodajemy majonez, który połączy ze sobą farsz i doprawiamy całość pieprzem i solą. Możemy także przygotować farsz z żółtek, twarożku i chrzanu. Do takiego zestawu pasuje jeszcze rzodkiewka i cebulka. Podobniej jak w poprzednim przepisie całość łączymy majonezem i doprawiamy.

Pamiętajmy by wszystkie składniki dokładnie rozgnieść lub pokroić w drobne kawałki.Innymi składnikami, które przydadzą się nam do faszerowania jaj są pieczarki, szynka, łosoś i oliwki. Dobrym rozwiązaniem są pasty. Robimy je na przykład z żółtek zmieszanych z koncentratem pomidorowym, musztardą czy curry. Gotowe nadzienie wkładamy ostrożnie do jajek i układamy farszem do góry. Bardzo smaczne są także jajka faszerowane podane na ciepło. Ugotowane jaja przekrajamy wzdłuż, ale uwaga-jajka są w skorupkach. Trzeba zrobić to bardzo ostrożnie, by ich nie zniszczyć. Wydłubujemy całą zawartość skorupek. Białka z żółtkiem siekamy na drobne kawałki. Dodajemy koperek i doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do skorupek. Nafaszerowane połówki jajek układamy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu i podgrzewamy. Pamiętajmy by jajka udekorować. Przyda się do tego zielona rzeżucha albo szczypiorek.

przepis na jakasxc.hu

Jajka przydadzą się także do przygotowania kolorowych galaretek. Przekrojone na pół jaja możemy połączyć z kawałkiami kurczaka, zielonym groszkiem, kukurydzą i innymi dodatkami, które lubimy. Galareteki nie tylko dobrze smakują, ale też dobrze wyglądają. Jeśli wciąż mało nam jajek na świątecznym stole, pomyślmy o sałatkach w których jajka się znajdą. Może to być na przykład tradycyjna sałatka wielowarzywna. Oprócz jajek wrzucamy do niej pokrojone w kostke: ugotowaną marchewke i ziemniaki, kilka surowych jabłek, ogórki kiszone, zielony groszek, cebule albo pora i całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez.

Co Wy na to? Macie inne pomysły na jajeczne dania wielkanocne? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić pisanki marmurkowe?
Następny artykułJak zorganizować firmową Wielkanoc („jajeczko”)?

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here